bdf.brcko@gmail.com

Gastro-turistička manifestacija „Prvi bamlja fest- Distrikt 2021“

U Brčkom je, sinoć, upriličena nova gastro-turistička manifestacija pod nazivom „Prvi bamlja fest- Distrikt 2021“. Na manifestaciji je učestvovalo dvadesetak izlagača,  ovog  povrća, uglavnom iz Distrikta, koji je i najveći proizvođač bamlje ne samo u BiH, već i regionu.

„Željeli smo ukazati da je bamlja veoma ukusno i nadasve povrće, koje ima dosta ljekovitih svojstava, te podstaknuti ovu vrstu prioizvodnje, ne samo u južnom dijelu Distrikta, već na cjelokupnoj njegovoj teritoriji. Ovo je bitno, s obzirom da je bamlja dosta unosan i sasvim dobro plaćen posao, a proizvodnja je podsticana i budžetskim sredststvima Distrikta“, kazao je u ime organizatora „Voćnog kluba Brčko“-koordinator, Savo Lukić.

Distrikt je i najveći proizvođač bamlje na balkanu i to je takođe jedan od pozitivnih brendova ovog područja. „Na teruitoriji Distrikta imamo oko deset hektara pod ovom kulturom, a veličina pojedinačnih parcela, kod proizvođača se kreće od 1,5- do 3 duluma“, rekla je stručni saradnik „Voćnog kluba“ diplomirani agronom Danijela Plavšić.

Inače, priznanja na ovom „Prvom bamja festu“ su dobili proizvođači Ibro Mehić iz Orgrađenovca i Ševko Karamović iz Palanke, koji imaju zasade bamlje na površini od tri duluma.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno