bdf.brcko@gmail.com

“ŽURNAL” O MANIPULACIJI NACIONALNOM I SPOLNOM STRUKTUROM: O Brčko distriktu, sudijama i VSTV-u

Nova članica Vijeća iz Brčko distrikta bit će Aleksandra Obradović, a iz Pravosudne komisije kažu da su prilikom izbora vodili računa o odluci VSTV-a da član kojeg biraju, treba biti srpske nacionalnosti i ženskog spola. Međutim, zaboravili su spomenuti da je to urađeno na njihovo insistiranje.

Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH izabrala je Aleksandru Obradović, sutkinju Osnovnog suda u Brčkom, za novog člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Njena protukandidatkinja bila je sutkinja Sanja Ević, ali je tajnim glasanjem i većinom glasova izabrana Obradović.

Ona će u Vijeću zauzeti mjesto sudije Selima Karamehića, kojem mandate ističe u junu.
Iz Pravosudne komisije kažu da su, prilikom izbora, vodili računa o odluci VSTV-a sa sjednice od 30. septembra 2020. da član kojeg biraju treba biti srpske nacionalnosti i ženskog pola. Međutim, zaboravili su spomenuti da je to urađeno na njihovo insistiranje.
Naime, iz Brčko distrikta BiH do sada su obično za člana Vijeća birane osobe muškog spola i bošnjačke nacionalnosti. Međutim, prošle godine iz Pravosudne komisije su uputili dopis Vijeću u kojem su tražili da se za Brčko uspostavi princip rotacije, te da sljedeći član Vijeća bude druge nacionalnosti i drugog spola.

Izvor “Žurnala”, blizak brčanskom pravosuđu, tvrdi da je to urađeno na insistiranje predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića i predsjednika Apelacionog suda Damjana Kaurinovića koji su opet željeli da imaju nekog svog u Vijeću.
VSTV im je izašao u susret.

Ovakav način izbora članova Vijeća, smatraju pojedine sudije, suprotan je Zakonu o zabrani diskriminacije.

“Ovo je čisti oblik diskriminacije. Opterećeni su nacionalnom i polnom strukturom, a na prvom mjestu bi trebao da bude kvalitet i da sudije tajnim glasanjem odaberu kvalitetne, moralne i čestite sudije za članove VSTV-a”, tvrde pojedine sudije iz Brčkog, navodeći da oni nemaju nikakav uticaj na izbor članova Vijeća iz reda sudija.

Njihov prijedlog je da sudije treba da, između sebe, biraju najbolje i da se nakon toga izvrši rangiranje po broju glasova na osnovu čega bi VSTV mogao dalje da izbor članova uklapa u nacionalnu i spolnu strukturu.

Zakon o VSTV-u kaže da sastav Vijeća, u pravilu, odražava sastav naroda Bosne i Hercegovine i spolnu zastupljenost u Bosni i Hercegovini. Pravilnik Vijeća reguliše postupke koji su neophodni da bi se osiguralo poštovanje važećih odredbi Ustava i zakona Bosne i Hercegovine koji regulišu ovo pitanje.

Međutim, pravni eksperti, s kojima smo razgovarali, kažu da se u ovakvim slučajevima kao problem pojavljuje to što pojedinci smatraju da imaju pravo da budu izabrani samo jer pripadaju manje zastupljenom spolu ili narodu, bez obzira što nisu jedni od najboljih. Istovremeno podsjećaju da Zakon o zabrani diskriminacije prvenstveno ostavlja princip „pod jednakim uslovima prednost se daje najboljim“.

U Vijeću do kraja godine mandati ističu još i tužiteljici Tužilaštva KS Berini Alihodžić i glavnom tužiocu Republičkog tužilaštva RS Mahmutu Švraki. Na sjednici 30. septembra 2020. žrijebanjem je odlučeno da će sljedeći kandidat iz Kantonalnog tužilaštva FBiH biti muškog spola, bošnjačke nacionalnosti, a iz Republičkog ženskog spola, bošnjačke nacionalnosti.

Što se tiče Republičkog tužilaštva, tadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, insistirao je da bude biran ženski kandidat, bošnjačke nacionalnosti tvrdeći da ne podržava mogućnost da u Podvijeću RS-a ne bude nijedan Bošnjak.

„Uzimajući u obzir da ukoliko bi se odlučili da iz ove institucije bude biran muškarac Bošnjak ne bi mogli vršiti izbor jer je jedini Bošnjak u ovoj instituciji žena“, stoji u zapisniku sa ove sjednice koji je objavljen na zvaničnoj internet stranici VSTV-a.
Što znači – da jedina sutkinja Bošnjak iz ove pravosudne institucije mora biti izabrana za člana Vijeća.

Pojedini članovi Vijeća tada su tvrdili da ničim nije određena nacionalna struktura podvijeća, da to nigdje nije propisano, te da smatraju da postoje i druga rješenja od onog što je predlagao Tegeltija.

„Predsjednik smatra da je nedopustivo da u Podvijeću RS-a ne postoji nijedan Bošnjak i ostao je pri svom prijedlogu dirigovanja nacionalnosti za nove članove“, stoji u zapisniku sa sjednice održane u septembru 2020. godine.

Tri mjeseca nakon te sjednice, a nakon niza skandala i pod pritiskom, Milan Tegeltija je sam podnio ostavku na sve funkcije u VSTV-u.

Pitali smo VSTV, između ostalog, da li se pitanje izbora članova Vijeća moglo možda riješiti na drugi način, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

 

 

Piše: Zinaida Đelilović
(Žurnal)

Izdvojeno