bdf.brcko@gmail.com

Tužilaštvo Distrikta podiglo optužnicu protiv Senada Alića , službenika Odjela za zdravstvo

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Alića (48)*, službenika Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta, zbog sumnje da je primio novac radi trgovine uticajem u zapošljavanju. Zaposlenik Službe za boračko-invalidsku zaštitu, koji je krajem marta uhapšen u okviru akcije kodnog naziva Biro, optužen je da je uz obećanje zaposlenja od jednog lica uzeo novac.

Aliću je stavljeno na teret da je S.A., angažiranom u istoj službi po ugovoru o djelu, ukazao na javni konkurs na kojem bi mu za novac mogao osigurati da bude izabran zatraživši da se izjasni o sumi koju je za to spreman isplatiti. Pošto je A. odgovorio da je spreman platiti 5 000,00 KM, Alić je rekao da je to malo za poziciju s platom od 1 900,00 KM, te da će se o samom iznosu naknadno dogovoriti – navodi se u optužnici. Lišen je slobode 23. marta nakon susreta sa S.A. u jednom brčanskom kafeu i to pošto mu je S.A. po njegovim uputama u auto ostavio kovertu s novcem.

Nakon hapšenja i kriminalističke obrade Tužilaštvo ga je ispitalo u svojstvu osumnjičenog, te predložilo sudu da mu odredi pritvor usljed opasnosti od uticaja na svjedoke. Umjesto pritvora, Osnovni sud Brčko distrikta BiH izrekao je mjeru zabrane sastajanja osumnjičenog s jednim od svjedoka, a tužilačko-policijski rad na slučaju u međuvremenu je nastavljen. Istragu, sprovedenu u tijesnoj saradnji s Policijom Distrikta, Tužilaštvo je ubrzo okončalo podizanjem optužnice. Već za mjesec od otkrivanja, Alić je optužen za krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Optužnica Tužilaštva za korupciju, koja se kao i većina prethodnih odnosi na javne službe Distrikta, potvrđena je pred Osnovnim sudom pred kojim se nastavlja daljnje procesuiranje optuženog.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izdvojeno