bdf.brcko@gmail.com

Skenirajmo korupciju u zdravstvu Brčko Distrikta BiH

Aktivisti Udruženja građana „DEMOS“ protekle subote su u Brčkom na Trgu mladih, simbolično, sa početkom u 12:05, organizovali uličnu akciju i promociju projekta „Skenirajmo korupciju“ koji se odnosi na praćenje javnih nabavki MRI i CT aparata, neophodnih za kvalitetnu dijagnostiku, koja je od presudne važnosti za kvalitetno liječenje.
Građani su, tokom trajanja ove akcije, u neformalnom razgovoru sa aktivistima pomenutog udruženja, mogli da saznaju detalje o problemima u vezi sa nabavkom ovih aparata i šteti koju brčansko zdravstvo i stanovnici Brčko distrikta trpe zbog toga.

„Zbog svih naših članova prodice, prijatelja, poznanika i sugrađana koji su, nažalost, izgubili bitku sa bolestima koje nisu na vrijeme otkrivene, naše ulične akcije počinjemo u 12 sati i 5 minuta. Problem oko nabavke pomenutih aparata prisutan je dugi niz godina, a pacijenti iz Brčko distrikta, uz komplikovnu proceduru, se cijelo vrijeme upućuju na dijagnostiku u privatne klinike u Brčkom i okruženju, za čije usluge se izdvajaju stotine hiljada KM na godišnjem nivou.  Po informacijama do kojih smo došli, u periodu od 2017-2019. izdvojeno je skoro 1.2 miliona KM za potrebe plaćanja usluga dijagnostike na MRI i CT aparatima u privatnim klinikama“, istakao je koordinator projekta Damjan Dundžić.

Naveo je i da je UG „Demos“ formiralo tim koji će pratiti proces javnih nabavki tih aparata, o čemu namjeravaju u kontinuitetu informisati javnost, te će preduzeti aktivnosti da se javne  nabavke ovih, brčanskom zdravstvu prijeko potrebnih aparata, intenziviraju i dovedu do kraja na najbolji mogući način. Izrazio je nadu da će se ti procesi, za razliku od dosadašnjih, završiti bez bespotrebnog odugovlačenja, te će tako prestati praksa odvajanja visokih novčanih iznosa u korist privatnih klinika, što građani u velikom broju slučajeva vide kao osnovni razlog odugovlačenja postupaka javnih nabavki MRI i CT.

Dundžić je apelovao na donosioce odluka u Brčko distriktu da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema i da se neophodni aparati nabave u što skorijem roku, na korist svih građana Brčko distrikta.

Mirana Đurić, asistent na projektu, navela je da je provedena akcija samo jedna u nizu koje su planirane kroz implementaciju projekta „Skenirajmo korupciju“.
„Očekuje nas nastavak uličnih akcija, kao i javne tribine, na kojima će se argumentovano govoriti o problemima kada je brčansko zdravstvo u pitanju. Na planiranoj konferenciji za medije prezentovati ćemo informacije do kojih je došao monitoring tim koji intenzivno radi na prikupljanju dokumentacije o dosadašnjim aktivnostima nadležnih u procesima nabavki CT i MRI.

Predsjednik  UG „Demos“ Božidar Jović izrazio je odlučnost da NVO sektor bude aktivno uključen u sve važne društvene procese, te da zajedno sa ostalim organizacijama civilnog društva rade na kreiranju boljeg društvenog okruženja u Distriktu.

Projekat “Skenirajmo korupciju” se realizuje u okviru programa pod nazivom „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koju provode Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator, te Transparency International u BiH (TIBiH) i Centar za razvoj medija i analize (CRMA) kao partneri na projektu, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Izvor: antikorupcija.info

Izdvojeno