bdf.brcko@gmail.com

HLOROFILOM OD ŽALFIJE (KADULJE) PROTIV KORONA VIRUSA

Do 07.03.2021. godine je u svijetu zaraženo blizu 100 miliona ljudi od koronavirusa, od toga je umrlo preko 2 miliona ljudi od infekcije izazvanom virusom COVID 19.

Nakon što je virus krenuo iz Kineske pokrajine Hubei iz grada Vuhana, najveće žarište virusa je trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji, Brazilu, Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Turskoj, Njemačkoj i Kolumbiji. Najviše umrlih osoba je u dobi preko 60 godina.

Danas u vrijeme velike pandemije korona virusa sa razlogom se postavlja pitanje ima li u prirodi lijek za korona virus i ostale virusne infekcije ?

Najbolja zaštita od korona virusa i ostalih virusnih infekcija su vakcije do kojih je na žalost trenutno teško doći. Prirodna zaštita od infekcija izazvanih virusima je zdrava prehrana, posebno je važan unos hlorofila od ljekovitog bilja i od svježeg povrća (zeleniša). Djelotvoran je čaj i med od žalfije (kadulje) koji su vjekovima koristile naše bake i deke za liječenje od virusnih infekcija. Svima je poznato da je hlorofil „biljna krv“ ili zarobljena sunčeva svjetlost koja se sa pravom naziva i eliksir života, koji daje zelenu boju algama i biljkama. U školi smo učili da je hlorofil ključan za fotosintezu, proces kojim biljke uz pomoć Sunčeve svjetlosti koristeći pri tome vodu i ugljen dioksid, proizvode ugljikohidrate poput glukoze, skroba i celuloze kao hranu za svoj rast.

Poznato je da su se na našoj planeti prvo razvile modrozelene bakterije – cijanobakterije koje su bile prvi živi organizmi koji su sami sebi stvarali hranu procesom fotosinteze uz pomoć hlorofila. To su bili prvi proizvođači organske tvari na zemlji, koji su fotosintezom pretvarali energiju sunca u hranu i oslobađali kiseonik. Sunce je izvor života na Zemlji i onaj ko poznaje tajnu sunčeve svjetlosti, zna sve o životu. Sunčeva svjetlost pretvorena u energiju održava u životu na zemlji floru i faunu.

Ta je hrana nužna i za opstanak ljudi i životinja, jer samo biljke imaju sposobnost da energiju Sunca pretvore u hranjive tvari korisne za sva bića na Zemlji. Hlorofil često nazivaju i biljnom krvi, jer je molekula hlorofila slična hemoglobinu, crvenom pigmentu u ljudskoj krvi koji je nužan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prenos kiseonika. Razlika je samo u tome što se u središtu molekule hemoglobina nalazi atom željeza, a u hlorofilu se nalazi atom magnezija. Svima je poznato da hlorofil povoljno djeluje na krvnu sliku i pospješuje liječenje anemije, jer se u organizmu ponaša kao hemoglobin. Hlorofil od žalfije / kadulje je trenutno najbolji prirodni lijek u borbi protiv virusne infekcije i može pomoći u liječenju oboljelih od korona virusa.

Postavlja se pitanje zašto neki pacijenti lakše prebole, a drugi teže prebole korona virus ?
Odgovor na ovo pitanje je u prehrani i imunitetu osoba koje su oboljele od koronavirusa. Osobe koje u prehrani više konzumiraju hranu u kojoj ima više hlorofila, a to su: zeleno povrće poput brokule, kelja, raštike, prokulice, špinata i blitve koje zbog niskog sadržaja masti, a visokog sadržaja vitamina (A, C, K i B6), magnezija, kalcija i minerala ima odlična antioksidativna svojstva koja organizam štiti od bolesti, imaju jači imunitet i veću otpornost organizma prema virusima , pa zbog toga i lakše prebole virusne infekcije, dok osobe koje u organizam unose veće količine masnog mesa i mesnih prerađevina koje u sebi sadrže veće količine zasićenih masti i soli, teže se nose sa virusnim infekcijama, posebno sa korona virusom. U hranu bogatu bjelančevinama ubrajaju se mahunarke: poput graha, soje, boba, graška i leće. Četvrtina njihove mase su bjelančevine, ali one su i značajan izvog ugljikohidrata oko 60% i biljnih vlakana oko 30 %. Mahunarke sadrže kvalitetne bjelančevine i odlična su zamjena mesu i jelima od mesa. Mahunarke zbog svoje hranljivosti sadrže dosta vitamina B skupine i minerala poput željeta, magnezija, fosfora i cinka.

Naučno je dokazano da hlorofil poboljšava rad srca te uravnotežuje tlak i šećer u krvi. Takođe je utvrđeno da hlorofil pomaže kod čira na želucu, upalnih crijevnih bolesti zato što podržava rad dobrih bakterija u crijevima, istodobno sprečava razvoj štetnih bakterija, uklanja toksine i teške metale iz tijela, potiče funkciju jetre, bubrega i štitnjače, a posebno je važan za disajni sistem i imunitet.

Hlorofil možemo naći u salatama i sokovima raznovrsnog zelenog povrća i začinskog bilja. Skladištenjem i kuhanjem zeleniša gube se dvije trećine hlorofila, pa zato povrće treba jesti u što svježijem obliku. Za zeleno povrće poput: brokule, raštike, prokulice i kelja dovoljno je pet minuta kuhanja na pari, a za špinat i blitvu do tri minute kuhanja u vodi, kako bismo maksimalno sačuvali zelenu boju i time hlorofil i ostale hranljive materije.

Naučno je dokazano da žalfija (kadulja) ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno dejstvo. Žalfijom (kaduljom) se uspješno liječi kašalj, hunjavica, bronhitis, prehlada, gripa i pomaže kod liječenja neuroze i depresije. Žalfija (kadulja) se priprema u obliku čaja, oparka, ulja, meda, kupke i obloga.

Čaj od žalfije kadulje
Čaj od žalfije /kadulje je prirodni antiseptik.
Sastojci čaja od žalfije /kadulje:
• Kadulja,
• List

Priprema čaja od žalfije/kadulje:
Dvije čajne kašike (3g) lista preliti sa 2 dl vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta, potom procijediti. Čaj piti dva puta po jednu šoljicu dnevno, najbolje nezaslađen.

Med od žalfije /kadulje:
Med od žalfije/kadulje se koristi za liječenje:
• Bolesti dišnog sistema,
• Bolesti mokraćnog sistema i
• Bolesti kardiovaskularnog sistema.

Brčko, 07.03.2021.godine.

Autor: Rasim Karić

Izdvojeno