bdf.brcko@gmail.com

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji po svom značaju daleko nadilazi lokalni nivo i simptomatičan je za velike probleme s kojima se suočavamo u odnosu prema prošlosti, prema bremenu fašističkog grijeha i antifašističkom naslijeđu. Ujedno ovaj slučaj, na koji želimo skrenuti pažnju govori o kršenju umjetničkih sloboda i zloupotrebi vlasti lokalnih moćnika.

Naime, u Brčkom je 9. februara u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH otvorena izložba portreta učesnika NOB-a Brčko, autora Seada Hasanefendića, akademskog slikara i prvog direktora Umjetničke galerije „Rizah Štetić” Brčko. Izložbu su zajednički pripremali Umjetnička galerija i Služba za arhiv (Arhiv Brčko distrikta BiH). Uloga Arhiva ogledala se u pripremi biografija učesnika NOB-a i arhivske građe koja svjedoči o životnom i umjetničkom putu Seada Hasanefendića. Na našu molbu prigodan tekst za katalog pripremio je Vahidin Preljević, profesor na sarajevskom univerzitetu. Kompletan materijal za izložbu pripremljen je početkom 2020. godine ali je otvaranje izložbe prolongirano zbog mjera ograničenja uzrokovanih korona virusom.

Tri dana pred otvaranje izložbe Arhiv je isključen iz priprema postavljanja uz obrazloženje da su sporne biografije poginulih članova NOB-a, a na kraju i tekst Vahidina Preljevića. Materijal koji je pripremao arhiv je uklonjen te je izložba otvorena bez učešća Arhiva i pripremljenih priloga izložbi. O nastaloj situaciji smo obavijestili najodgovornije predstavnike Distrikta a javno reagovanje prije otvaranja izložbe izostavili iz poštovanja prema sadržaju izložbe te članovima porodice Hasanefendić koje je Arhiv kontaktirao i pozvao na izložbu.

Za bolje razumijevanje konteksta u kojem djelujemo evo nekoliko informacija o našim aktivnostima i detaljnija hronologija dešavanja.

Brčanski arhiv (Služba za arhiv u okviru Vlade Brčko distrikta BiH) je najmlađa arhivska institucija u Bosni i Hercegovini. Svjesni značaja Arhiva i arhivske djelatnosti za naš grad i odgovornosti koju smo preuzeli nastojimo ispuniti osnovne ciljeve – oblikovanje individualnog i kolektivnog pamćenja, razumijevanje prošlosti i dokumentiranje sadašnjosti. Brčanski arhiv čuva preko 1000 dužnih metara arhivske građe, koja je predmet stručne i arhivističke obrade i digitalizacije a velikom broju trenutnih stvaralaca arhivske građe pružamo pomoć kroz stručni nadzor.

U namjeri da promovišemo arhiv i arhivsku djelatnost za posljednih tri godine pripremili smo pet izložbi koje tematiziraju kulturnu istoriju Brčkog a u pripremi su i dvije izložbe koje ćemo predstaviti brčanskoj i široj javnosti do kraja godine. Izložbama, osim toga, doprinosimo istraživanju i predstavljanju kulturne i opšte istorije Brčkog i osvjetljavanju važnih procesa, istorijskih razdoblja i značajnih ličnosti iz naše nove i starije prošlosti. Da bi sve što radimo imalo veće domete nastojimo se integrisati u kulturni i kulturno-obrazovni sistem zajednice saradnjom sa instuticijama obrazovanja, umjetničkom galerijom, gradskom bibliotekom te nacionalnim kulturno-prosvjetnim organizacijama.

Kao rezultat takvih nastojanja uspostavljena je saradnja sa Umjetničkom galerijom koja je trebala rezultirati zajedničkim projektima s ciljem afirmacije neophodne pedagoške uloge Umjetničke galerije i Arhiva, uvjereni da nema više te discipline znanja koja nije dobrodošla u savremenoj umjetnosti i obratno.

Konkretno, početkom 2020. godine dogovorena je saradnja u aktivnostima pripreme izložbe portreta članova brčanskog NOB-a koje je 70-ih godina slikao Sead Hasanefendić, akademski slikar i prvi direktor Umjetničke gaerije Rizah Štetić Brčko. U pitanju je zbirka portreta i crteža 47 članova NOB-a Brčko, poginulih ili ubijenih u periodu 1941-1945. godine. Uloga arhiva ogledala se u pripremi biografija članova NOB-a Brčko (izvor „Brčko i okolina u radničkom pokretu i NOB-u”, Odbor za ediciju Brčko i okolina u radničkom pokretu i NOB-u,Tuzla, 1985) i arhivsko-dokumentarne izložbe o životu i djelu Seada Hasanefendića (izvor arhivska građa Arhiv Brčko distrikta BiH, brčanska periodika Biblioteke – knjižnice Brčko Distrikta BiH i fotografija i dokumenata Fondacija / Legat Ekmečić).

Potpisnici ovog teksta su uz saradnju sa kolegama iz Arhiva pripremili preuzete obaveze a na našu molbu prikladan tekst za katalog napisao je Vahidin Preljević iz Sarajeva. Kako je izložba trebala biti otvorena u julu 2020. godine svi gore pomenuti prilozi izložbi su od strane Arhiva dostavljeni Umjetničkoj galeriji početkom prošle godine. Povoljnije okolnosti oko pandemije izazvane virusom korona omogućile su da planiramo novi termin otvaranja izložbe te je ista zakazana za utorak, 9. februara. Nekoliko dana pred otvorenje informisani smo da se prilog izložbi, biografije portretisanih čanova brčanskog NOB-a ne mogu isticati na izložbi.

Zatečeni i iznenađeni pokušali smo se informisati šta može biti razlogom ovakve odluke i saznali da je to stav Šefa pododjela za kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH uz obrazloženje da je razlog pominjanje Jasenovca te drugih saradnika nacističkih vlasti. U namjeri da spasimo obraz zajednice i očigledan i brutalan pokušaj obezvrjeđivanja dvaju najviših oblika ljudskog stvaralaštva – znanosti i umjetnosti – te negiranje tekovina antifašizma kao temeljnih civilizacijskih vrijednosti informisali smo najviše predstavnike vlasti u Brčko distriktu BiH. Uprkos nastojanjima da se svi planirani sadržaji uvrste u sadržaj izložbe pomenuti Šef pododjela za kulturu je istrajao u ovom anticivilizacijskom činu te isključio Arhiv iz protokola otvaranja izložbe i uklonio priloge izložbi koje je pripremio Arhiv, biografije portertisanih brčanskih članova NOB-a, panoe posvećene životu i djelu Seada Hasanefendića i katalog.

Ovo pismo ima za cilj informisati širu bosanskohercegovačku i brčansku javnost o ovom činu jer to smatramo minimumom profesionalnih i građanskih obaveza. Ne bismo željeli da se pismo shvati kao poziv na linč ili da njegov povod i sadržaj budu povodom dodatne politizacije. Neka ovo bude još jedan poziv vraćanju političkog govora stvarnom govoru, koji nikada nije samo politički, poziv vraćanju razgovoru. (R. Konstantinović).

Kao odgovorni građani potpuno smo svjesni koliko prošlost ovih prostora opterećuje našu svakodnevnicu. Osnovne poruke ove izložbe i sadržaja koje je pripremio Arhiv su novi susret s potisnutom prošlošću i poziv na uspostavljanje dijaloškog prostora sjećanja. U slobodnoj i demokratskoj državi kakvu gradimo, okrenuti Evropskoj uniji do koje dopiru naši pogledi iz Brčkog, imamo generacijsku obavezu suočiti se sa teretom koji su nam navalili događaji. Sloboda koju uživamo podrazumijeva i odgovornost svakoga od nas pojedinačno. Taj posao ne može uraditi niko do mi sami. A na kraju obavljenog posla ćemo shvatiti da se sve što se dogodilo moglo dogoditi i na drugačiji način.

 

Ćazim Suljević, diplomirani politolog
ul. Dejtonska 121
Brčko distrikt BiH

Tamara Vijoglavin Mančić, profesorica istorije
ul. Alekse Šantića 7
Brčko distrikt BiH

U Brčko distriktu BiH, 25. februar 2021. godine

Izdvojeno