bdf.brcko@gmail.com

Sjeverna Makedonija, Crna Gora i BiH svrstane u hibridne režime, Slovenija, Hrvatska i Srbija ‘nepotpune demokratije,

Pandemija korona virusa izazvala je veliko nazadovanje demokratskih sloboda u 2020. godini, pokazao je najnoviji indeks demokratije uglednog britanskog lista Economist.
Godišnje istraživanje je uradio ogranak lista koji ocjenjuje demokratije u 167 zemalja na osnovu pet kriterija, i to izbornog procesa i pluralizma, funkcionisanja vlade, političkog učešća, demokratske političke kulture i građanskih sloboda, dok su zemlje podijeljene u četiri kategorije – potpune demokratije, nepotpune demokratije, hibridni režimi i autoritarni režimi.

Utvrđeno je da svega 8,4 posto svjetske populacije živi u punim demokratijama dok više od trećine živi u autoritarnom režimu.

Za primjer, Economist izdvaja Francusku, gdje su zaključavanje zemlje i policijski sat doveli do značajnog pada indeksa i svrstavanja zemlje u kategoriju “nepotpunih demokratija”.

Demokratske slobode na najnižem nivou

Na prvom mjestu nalazi se Norveška sa indeksom demokratije 9,81 od mogućih 10, a slijede Island (9,37), Švedska (9,26), Novi Zeland (9,25) i Kanada (9,24), dok je najgore plasirana Sjeverna Koreja sa indeksom demokratije 1,08.

Od zemalja naše regije, najbolje je plasirana Slovenija, na 35. mjestu (7,54), a slijede Hrvatska na 60. (6,50) i Srbija na 66. mjestu (6, 22) i one spadaju u nepotpune demokratije.

Sjeverna Makedonija nalazi se na 78. mjestu sa indeksom 5,89, Crna Gora na 81. sa 5,77, a BiH na 101. mjestu sa indeksom 4,84 i one se svrstavaju u hibridne režime.
Demokratske slobode u svijetu nazadovale su u gotovo 70 posto zemalja, prije svega zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja pandemije korona virusa, prenosi Tanjug, što je prosječan indeks demokratije spustilo na najniži historijski nivo, 5,37.

 

Izvor : Agencije

Izdvojeno