bdf.brcko@gmail.com

Dr. Mustafa Gobeljić: Hadis je oblikovao život ovdašnjih muslimana

Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu doktorsku disertaciju o temi “Kvalitativna analiza tekstova o sunnetu u bosanskohercegovačkoj islamskoj periodici u drugoj polovini XX stoljeća” odbranio je Mustafa Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Brčko, čime je stekao zvanje doktora islamskih nauka u oblasti hadisa.  U razgovoru za Preporod.info dr. Gobeljić ističe da se radi o veoma obimnom istraživanju. Islamska periodika, hadis ili sunnet, te period od pola stoljeća, su tri teme ili tri pojma, koji svaki za sebe izaziva osjećaj divljenja, ali i stanovitog straha od siline značenja koje ovi pojmovi emaniraju. Ovo troje objedinjeno, razlog je za dodatnu ozbiljnost i odgovornost.

– U okviru ovog istraživanja obuhvatio sam 11 periodičnih publikacija koje su izlazile u tom periodu, i radi se, zapravo o kompletnoj relevantnoj islamskoj periodici u ovih pola stoljeća. Prema kriterijima koje sam vrlo široko postavio, identificirao sam 449 tekstova o sunnetu koji su situirani u okviru ove periodične edicije. Mi smo se u ovom slučaju našli pred dvije fascinacije. Kvantitativnom i kvalitativnom. Broj od 449 tekstova o sunnetu, doista je impozantan, ali kada se svi ti tekstovi pročitaju, uporede, analiziraju i sistematiziraju, mi smo onda pred drugom fascinacijom. Zapravo, zadivljujuća je širina, sloboda, analitičnost i kritički odnos domaćih autora kada su posrijedi hadisko-sunnetske teme. Ovo se podjednako odnosi na autorske tekstove, kojima pripada većina, kao i na prijevode – govori Gobeljić.

Hadis u životu Bošnjaka

Svoju disertaciju Gobeljić je raščlanio na devet tematskih cjelina, što opet govori o obimnosti i raskošu navedene građe. Domaći autori su, navodi on, pisali o svim granama hadiske nauke u našoj islamskoj periodici i ostavili iza sebe izuzetno bogato i korisno štivo budućim naraštajima.

Dr. Gobeljić je i magistrirao iz oblasti hadisa na temu “Hadis u kulturi Bošnjaka – lični i porodični život”, u kojoj je istražio koje kulturne forme, kulturni obrasci koji su još živi, koji su prisutni u kulturi življenja Bošnjaka, ili koji se lagano gase, imaju svoj osnov ili svoju inspiraciju u sunnetu Allahovog Poslanika, a.s.

– Iz tog istraživanja možemo sažeti nekoliko osnovnih zaključaka. Nema sumnje da je hadis, sa svim što se pod tim pojmom podrazumijeva, u najvećoj mjeri definirao i oblikovao individualno-porodični život muslimana ovih prostora. Život, kultura i tradicija nisu okamenjene forme, to su aspekti ljudskog ospoljenja koji su u stalnom dinamizmu. U slučaju nas Bošnjaka prisutni su dvosmjerni procesi-trendovi: vraćanja izvornim islamskim vrijednostima u nekim aspektima našeg kulturnog života i udaljavanja u nekim drugim. Primjer za ovo prvo nalazimo u kulturi odijevanja u posljednjih 20 do 30 godina, a primjer za ovo drugo nalazimo u kulturi njegovanja međurodbinskih i međukomšijskih odnosa – ističe Gobeljić.

Važnost cjeloživotnog učenja

Glavni imam Gobeljić govori i o važnosti kontinuiranog učenja u životu imama.
– Tri su odlike ili kvaliteta, koje su nužne za uspjeh jednog imama u njegovoj misiji: požrtvovanost, lijep ahlak i obrazovanje. Imam, i uopće čovjek, koji objedini sve ovo, zlata vrijedi. S obzirom na specifičnost naše misije, posebno je važno da među imamima imamo što više ovakvih ljudi. A kada je riječ o obrazovanju, odveć je poznato da bez cjeloživotnog učenja nema obrazovanja. A obrazovanje nije samo imperativ islama, ono je imperativ i našeg vremena. Danas, u javnoj, društvenoj sferi, nikome nije teže govoriti nego jednom imamu/hatibu. Zamislite samo koliko su heterogeni, zahtjevni i istančani auditoriji slušaoca petkom na džumi – naglašava Gobeljić.

Brčko, u kojem dr. Gobeljić živi i djeluje već skoro trideset godina, je izuzetno važan grad u Bosni i Hercegovini. Zbog toga on ima i poseban status. Nekoliko prvih godina, ističe on, nakon uspostave Brčko distrikta, ova sredina je bila poprište veoma dinamičnih poslovnih aktivnosti, tako da se i u pogledu standarda razlikovala od većeg dijela naše zemlje. Danas je to negdje na razini prosjeka, ili malo iznad toga. Međutim, kada je riječ o ukupnom društvenom ambijentu, međuljudskoj interakciji, suživotu itd., valja kazati, da je Brčko, unatoč značajnim problemima, najbolje integrirana lokalna zajednica u Bosni i Hercrgovini i može poslužiti kao model za cijelu državu. Ovdje političke institucije, zdravstvo, školstvo itd., djeluju objedinjeno i ne postoje nikakvi zasebni koncepti i sustavi djelovanja.

Kada je, pak u pitanju rad Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Gobeljić ističe da je kadrovsko pitanje najvažnije pitanje svakog organiziranog ljudskog djelovanja.
– Ako imate kvalitetan kadar, vi ćete, pojednostavljeno kazano, od ništa napraviti nešto. U suprotnom je stvar obrnuta. Mi u Brčkom, hvala Bogu, imamo većinom mlad i veoma kvalitetan kadar. Pored osnovnih, tradicionalnih vjersko-edukativnih aktivnosti, u više od pola džemata organiziraju se vjerska pouka za odrasle, razne halke, tribine i slično. Pri Medžlisu djeluje i “Škola Kur'ana” koju  ove godine pohađa oko 80 polaznika. Ono na što smo posebno ponosni jeste obdanište “Evlad” koje spada među  jedno od najuspješnijih u regionu. Razumije se da su navedene aktivnosti, u ovoj godini, iz poznatih razloga djelomično reducirane. Dakle, imamo razloga za zadovoljstvo, ali uvijek može više i bolje – kaže Gobeljić.

Mnogi planovi

Kao i svugdje postoje određeni problemi sa kojima se susreće i MIZ Brčko. Glavni imam Gobeljić izdvaja dva, a to su nemogućnost povrata oduzete imovine i odlazak stanovništva.

– I dok je ovo drugo karakteristično, manje-više, za cijelu zemlju, ovaj drugi problem se u nekim lokalnim zajednicama, polovično ili u cijelosti riješio. Mi smo tu na početku puta. Bez usvajanja krovnog zakona o resitituciji, mi u Brčkom nismo u mogućnosti ostvariti povrat oduzete imovine ili naknadu za istu. Nešto malo smo postigli putem sudova i jednu značajnu nekretninu (Ruždija medresa) nam je vratio posljedni supervizor za Brčko Raffi Gregorian. S druge strane, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) je prije uspostave Brčkog kao distrikta, lokalna vlast vratila svu ili većinu oduzete imovine od strane bivšeg socijalističkog režima – naglašava Gobeljić.

Uprkos navedenim problemima Gobeljić sa puno entuzijazma govori o planovima Medžlisa Brčko. Na misijsko-edukativnoj ravni planiraju proširenje kapaciteta obdaništa “Evlad”. U tu svrhu je već kupljeno zemljište u Gorenjm  Rahiću i nova zgrada bi se trebala početi graditi tokom naredne godine.

– Na poslovno-ekonomskoj ravni, planiramo revitalizaciju jednog od najznačajnjih vakufskih dobara koje Medžlis posjeduje. Naime, riječ je o objektu Ruždija medrese koju je sagradio i uvakufio najveći vakif ovih prostora, Alijaga Kučukalić, i koji je u svoj prvoj namjeni sadržavao komponentu edukacije, ali i poslovnih aktivnosti. Kada ovo, ako Bog da, završimo imat ćemo u jednom objektu, koji ima tri etaže, edukativno-misijske, ali i poslovne aktivnosti i sadržaje  – kaže na kraju razgovora za Preporod.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko dr. Mustafa Gobeljić.

 

(Alem Dedić/Preporod.info)

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...