bdf.brcko@gmail.com

Dr. Mustafa Gobeljić: Hadis je oblikovao život ovdašnjih muslimana

Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu doktorsku disertaciju o temi “Kvalitativna analiza tekstova o sunnetu u bosanskohercegovačkoj islamskoj periodici u drugoj polovini XX stoljeća” odbranio je Mustafa Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Brčko, čime je stekao zvanje doktora islamskih nauka u oblasti hadisa.  U razgovoru za Preporod.info dr. Gobeljić ističe da se radi o veoma obimnom istraživanju. Islamska periodika, hadis ili sunnet, te period od pola stoljeća, su tri teme ili tri pojma, koji svaki za sebe izaziva osjećaj divljenja, ali i stanovitog straha od siline značenja koje ovi pojmovi emaniraju. Ovo troje objedinjeno, razlog je za dodatnu ozbiljnost i odgovornost.

– U okviru ovog istraživanja obuhvatio sam 11 periodičnih publikacija koje su izlazile u tom periodu, i radi se, zapravo o kompletnoj relevantnoj islamskoj periodici u ovih pola stoljeća. Prema kriterijima koje sam vrlo široko postavio, identificirao sam 449 tekstova o sunnetu koji su situirani u okviru ove periodične edicije. Mi smo se u ovom slučaju našli pred dvije fascinacije. Kvantitativnom i kvalitativnom. Broj od 449 tekstova o sunnetu, doista je impozantan, ali kada se svi ti tekstovi pročitaju, uporede, analiziraju i sistematiziraju, mi smo onda pred drugom fascinacijom. Zapravo, zadivljujuća je širina, sloboda, analitičnost i kritički odnos domaćih autora kada su posrijedi hadisko-sunnetske teme. Ovo se podjednako odnosi na autorske tekstove, kojima pripada većina, kao i na prijevode – govori Gobeljić.

Hadis u životu Bošnjaka

Svoju disertaciju Gobeljić je raščlanio na devet tematskih cjelina, što opet govori o obimnosti i raskošu navedene građe. Domaći autori su, navodi on, pisali o svim granama hadiske nauke u našoj islamskoj periodici i ostavili iza sebe izuzetno bogato i korisno štivo budućim naraštajima.

Dr. Gobeljić je i magistrirao iz oblasti hadisa na temu “Hadis u kulturi Bošnjaka – lični i porodični život”, u kojoj je istražio koje kulturne forme, kulturni obrasci koji su još živi, koji su prisutni u kulturi življenja Bošnjaka, ili koji se lagano gase, imaju svoj osnov ili svoju inspiraciju u sunnetu Allahovog Poslanika, a.s.

– Iz tog istraživanja možemo sažeti nekoliko osnovnih zaključaka. Nema sumnje da je hadis, sa svim što se pod tim pojmom podrazumijeva, u najvećoj mjeri definirao i oblikovao individualno-porodični život muslimana ovih prostora. Život, kultura i tradicija nisu okamenjene forme, to su aspekti ljudskog ospoljenja koji su u stalnom dinamizmu. U slučaju nas Bošnjaka prisutni su dvosmjerni procesi-trendovi: vraćanja izvornim islamskim vrijednostima u nekim aspektima našeg kulturnog života i udaljavanja u nekim drugim. Primjer za ovo prvo nalazimo u kulturi odijevanja u posljednjih 20 do 30 godina, a primjer za ovo drugo nalazimo u kulturi njegovanja međurodbinskih i međukomšijskih odnosa – ističe Gobeljić.

Važnost cjeloživotnog učenja

Glavni imam Gobeljić govori i o važnosti kontinuiranog učenja u životu imama.
– Tri su odlike ili kvaliteta, koje su nužne za uspjeh jednog imama u njegovoj misiji: požrtvovanost, lijep ahlak i obrazovanje. Imam, i uopće čovjek, koji objedini sve ovo, zlata vrijedi. S obzirom na specifičnost naše misije, posebno je važno da među imamima imamo što više ovakvih ljudi. A kada je riječ o obrazovanju, odveć je poznato da bez cjeloživotnog učenja nema obrazovanja. A obrazovanje nije samo imperativ islama, ono je imperativ i našeg vremena. Danas, u javnoj, društvenoj sferi, nikome nije teže govoriti nego jednom imamu/hatibu. Zamislite samo koliko su heterogeni, zahtjevni i istančani auditoriji slušaoca petkom na džumi – naglašava Gobeljić.

Brčko, u kojem dr. Gobeljić živi i djeluje već skoro trideset godina, je izuzetno važan grad u Bosni i Hercegovini. Zbog toga on ima i poseban status. Nekoliko prvih godina, ističe on, nakon uspostave Brčko distrikta, ova sredina je bila poprište veoma dinamičnih poslovnih aktivnosti, tako da se i u pogledu standarda razlikovala od većeg dijela naše zemlje. Danas je to negdje na razini prosjeka, ili malo iznad toga. Međutim, kada je riječ o ukupnom društvenom ambijentu, međuljudskoj interakciji, suživotu itd., valja kazati, da je Brčko, unatoč značajnim problemima, najbolje integrirana lokalna zajednica u Bosni i Hercrgovini i može poslužiti kao model za cijelu državu. Ovdje političke institucije, zdravstvo, školstvo itd., djeluju objedinjeno i ne postoje nikakvi zasebni koncepti i sustavi djelovanja.

Kada je, pak u pitanju rad Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Gobeljić ističe da je kadrovsko pitanje najvažnije pitanje svakog organiziranog ljudskog djelovanja.
– Ako imate kvalitetan kadar, vi ćete, pojednostavljeno kazano, od ništa napraviti nešto. U suprotnom je stvar obrnuta. Mi u Brčkom, hvala Bogu, imamo većinom mlad i veoma kvalitetan kadar. Pored osnovnih, tradicionalnih vjersko-edukativnih aktivnosti, u više od pola džemata organiziraju se vjerska pouka za odrasle, razne halke, tribine i slično. Pri Medžlisu djeluje i “Škola Kur'ana” koju  ove godine pohađa oko 80 polaznika. Ono na što smo posebno ponosni jeste obdanište “Evlad” koje spada među  jedno od najuspješnijih u regionu. Razumije se da su navedene aktivnosti, u ovoj godini, iz poznatih razloga djelomično reducirane. Dakle, imamo razloga za zadovoljstvo, ali uvijek može više i bolje – kaže Gobeljić.

Mnogi planovi

Kao i svugdje postoje određeni problemi sa kojima se susreće i MIZ Brčko. Glavni imam Gobeljić izdvaja dva, a to su nemogućnost povrata oduzete imovine i odlazak stanovništva.

– I dok je ovo drugo karakteristično, manje-više, za cijelu zemlju, ovaj drugi problem se u nekim lokalnim zajednicama, polovično ili u cijelosti riješio. Mi smo tu na početku puta. Bez usvajanja krovnog zakona o resitituciji, mi u Brčkom nismo u mogućnosti ostvariti povrat oduzete imovine ili naknadu za istu. Nešto malo smo postigli putem sudova i jednu značajnu nekretninu (Ruždija medresa) nam je vratio posljedni supervizor za Brčko Raffi Gregorian. S druge strane, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) je prije uspostave Brčkog kao distrikta, lokalna vlast vratila svu ili većinu oduzete imovine od strane bivšeg socijalističkog režima – naglašava Gobeljić.

Uprkos navedenim problemima Gobeljić sa puno entuzijazma govori o planovima Medžlisa Brčko. Na misijsko-edukativnoj ravni planiraju proširenje kapaciteta obdaništa “Evlad”. U tu svrhu je već kupljeno zemljište u Gorenjm  Rahiću i nova zgrada bi se trebala početi graditi tokom naredne godine.

– Na poslovno-ekonomskoj ravni, planiramo revitalizaciju jednog od najznačajnjih vakufskih dobara koje Medžlis posjeduje. Naime, riječ je o objektu Ruždija medrese koju je sagradio i uvakufio najveći vakif ovih prostora, Alijaga Kučukalić, i koji je u svoj prvoj namjeni sadržavao komponentu edukacije, ali i poslovnih aktivnosti. Kada ovo, ako Bog da, završimo imat ćemo u jednom objektu, koji ima tri etaže, edukativno-misijske, ali i poslovne aktivnosti i sadržaje  – kaže na kraju razgovora za Preporod.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko dr. Mustafa Gobeljić.

 

(Alem Dedić/Preporod.info)

Izdvojeno