bdf.brcko@gmail.com

Kako kontroverzni biznismen Dragan Čičić pokušava izvući 76,5 miliona KM od preduzeća “Novi Bimeks”

Za razliku od Vlade Milorada Dodika, od koje je 2007. godine vansudski dobio 11 miliona KM, kontroverzni biznismen Dragan Čičić nije uspio ponoviti isti recept za izvlačenje novca u Brčko Distriktu. Propali su svi njegovi pokušaji da dobije čak 76,5 miliona maraka koliko je tražio od preduzeća “Novi Bimeks” iz Brčkog koje je u stečaju. Nakon što su ga odbili svi nižestepeni sudovi, to je uradio i Ustavni sud BiH koji je ocijenio kako je njegova apelacija neosnovana, saznaje portal CAPITAL.

Čičić je taj novac tražio kao razlučni povjerilac, a po osnovu ranijih ugovora i sporazuma koje je njegovo preduzeće “MI Galames” imalo sa “Novim Bimeksom”, kojeg je privatizovao.

Na zemljištu je sve do 2018. godine bila upisana hipoteka u njegovu korist koja je kočila stečajni postupak, koja je kao i njegovo potraživanje osporena  presudom Apelacionog suda Brčko Distrikta.

Ustavni sud BiH je ostao pri toj presudi i zaključio da nema povrede prava na imovinu i pravično suđenje, na koje se Čičić žalio.

Nekadašnja brčanska mesna industrija “Bimeks” od kraja 2005. godine je u bila u većinskom vlasništvu kompanije “Galameks” čiji je vlasnik Dragan Čičić, koju je privatizovao za 200 maraka, nakon čega je osnovan “Novi Bimeks”.

On se privatizacionim ugovorom pored simbolične uplate obavezao da će u naredne tri godine uložiti 10 miliona maraka u nabavku opreme i izgradnju objekata.  Istovremeno, ugovorom je precizirano da će u istom periodu biti zaposleno 330 radnika, s prosječnom bruto zaradom od 720 KM.

Koliko je taj ugovor bio uspješan, najbolje govori činjenica da se u “Novom Bimeksu” uveliko vodi stečajni postupak.

Stečajni upravnik Nebojša Matić kaže za CAPITAL kako su obaveze preduzeća oko 15 miliona maraka, dok je sa druge strane njegova imovina procjenjena na preko 60 miliona KM.

“U toku je prodaja dijela imovine. Na licitaciji u ponedjeljak se niko nije javio, tako da će odbor povjerilaca donijeti odluku šta i kako dalje”, kazao je Matić.
Tužio Brčko Distrikt za 51 miliona

Čičić je 2013. pokrenuo i tužbu protiv Brčko Distrikta u kojem traži naknadu za izgubljenu dobit od čak 51 miliona KM, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu koji možete pročitati OVDJE.

Čičić je tvrdio da je pretrpio poslovnu štetu jer Brčko Distrikt nije u ugovorenom roku uklonio željezničku prugu u krugu fabrike „Bimeks“ koju je on privatizovao. On je smatrao da Vlada Distrikta nije izmijenila regulacioni plan po traženju novog vlasnika ovog nekadašnje giganta u oblasti mesne industrije. Zbog neizmjenjenog regulacionog plana, Čičić, navodno, nije mogao da izgradi svoje planirane objekte.
Čega se dotakne to i upropasti

Kakav je Dragan Čičić biznismen možda se najbolje može vidjeti u slučaju njegovog preduzeća “Zmijanje plast” iz Banjaluke, a u kojem se ovih dana stečajni postupak privodi kraju.

Preduzeće je u stečaj otišlo zbog nemogućnosti naplate desetine miliona KM kredita koje je Čičić na više nego upitan način dobio od tadašnje državne “Kristal banke” jer je u zalog stavio imovinu u banjalučkom naselju Saračica, koja vrijedi tek par miliona KM.
“Cjelokupna imovina je prodata nedavno za 498.000 maraka iz četvrtog pokušaja. U postupku je bilo prijavljeno 57,5 miliona maraka od čega je 25 miliona osporeno. Svi sporovi su završeni i naredne sedmice je zakazano ročište na kojem će biti donesena odluka o raspodjeli sredstava prikupljenih od prodaje”, kaže za CAPITAL stečajni upravnik Slavko Vujančević.

Da podsjetimo, kada je riječ o “Zmijanje plastu” Čičić je još 2001. godine tužio Vladu RS zbog materijalne štete i izgubljene dobiti tražeći naknadu od 46 miliona KM.
Kasnije je Vladi uputio prijedlog za vansudsko poravnanje kojim je tražio naknadu od 11 miliona na šta je Vlada i Pravobranilaštvo RS pristalo i 2007. godine mu je isplaćen taj iznos.

Naime, tokom 2006. i 2007. godine, Vlada RS isplatila je Čičiću ukupno 15 miliona maraka, što je konstatovao i Glavni revizor Boško Čeko u svom izvještaju o reviziji budžeta za 2007. godinu. On je naveo da je Čičiću tokom 2006. godine isplaćeno 3,9 miliona maraka na osnovu sudskog rješenja za navodne dugove ovog entiteta prema njegovoj firmi „Galames“ iz Beograda, a godinu kasnije i ostalih 11 miliona.

Uslijedila se vještačenja, a prema Čekinim tvrdnjama, i Vlada i Čičić imali su istog vještaka, što dodatno potvrđuje da je ovdje riječ o izuzetno sumnjivim poslovima. Taj isti vještak je prvo Čičiću izvještačio 30 miliona štete, a onda Vladi preporučio da mu plati 11 miliona maraka, na šta je izvršna vlast pristala.

Pored, od javnosti oštro kritikovane nagodbe Čičića i tadašnje Vlade na čijem je čelu bio Milorad Dodik, vrlo je zanimljivo kako je dogovorena odšteta isplaćena.

Umjesto na blokirani račun „Zmijanje plasta“, tadašnja Vlada 11 miliona KM uplaćuje direkno na račun njegovog advokata, čime je svjesno izbjegnuta prilika da Poreska uprava na taj način naplati par stotina hiljada KM neplaćenog poreza i doprinosa, a radnici nekoliko plata.

Čičić je 2013. godine podnio i novu tužbu protiv Republike Srpske tražeći odštetu od 27 miliona maraka. Temeljio ju je na tome da su njegove firme pretrpjele štetu jer, pojednostavljeno, Poreska uprava Srpske nije dozvolila „Zmijanje plastu“ da neplaća porez.

Dodik i Čičić stari poslovni partneri

Milionsko poravnanje iz 2007. godine nije prvi zajednički posao Dodika i Čičića. Vlada Srpske je, u prvom Dodikom mandatu, odlukom iz 1998. godine prebacila iz budžeta 14.000.000 KM za finansiranje izvozno orijentisanih preduzeća preko tadašnje državne “Kristal” banke. Poseban tretman u “Kristal” banci imalo je preduzeće “Zmijanje plast” koje je iz ovih sredstava 23.07. 1998. dobilo kredit od 3.150.000 tadašnjih DM (sa garancijom od četiri bjanko akceptna naloga), a 25. decembra iste godine i kredit od 7.550.000 DM na založno pravo, odnosno hipoteku na zemlju ukupne površine 14 dunuma u katastarskoj opštini Motike.

Pored hipoteke, ovo preduzeće je dalo 14 bjanko akceptnih naloga kao garanciju na drugi kredit. Ovaj transfer, kao i drugi poslovni aranžmani “Zmijanje plasta” bili su predmet interesovanja tadašnje Finansijske policije, koja je izvršila kontrolu poslovanja tokom 1999. godine.

Zapisnik je na vidjelo iznio nezakonite radnje izvršene na relaciji “Kristal” banka – “Zmijanje plast” – “Republička direkcija robnih rezervi”- “Galames”, ali niko nije odgovarao pred zakonom, jer je izveštaj navodno nestao iz Finansijske policije, pisao je portal Žurnal.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Izdvojeno