bdf.brcko@gmail.com

Gdje je nestao most u Berkovcu kod Brčkog?

O decenijskim problemima koji muče stanovnike Berkovca, ispričao je mještanin Berkovca kod Gornjem Rahića, koji tvrdi da su odsječeni od civilizacije. Novinar Federalne televizije izašao je na lice mjesta i zatekao most od dasaka, jedva jedan metar širok te u katastrofalnom stanju.

Naš sagovornik, Jasmin Bukvić, priča nam da ima nekoliko porodica koje tu žive, majka mu je bolesna i nepokretna, a također, u komšiluku je porodica koja ima nepokretno dijete.
Problem se javlja u hitnim slučajevima kada je potrebna intervencija hitne pomoći, što nije rijedak slučaj. U tim situacijama hitna pomoć nema pristupa tom dijelu naselja.

Problem mosta se vuče još od 2001. godine, kada je stari most, preko kojeg su auta prelazila uništen u poplavama. Od tada do danas je postavljena neka vrsta improvizovanog mosta preko kojeg jedva pješak pređe. Bolnička nosila i kolica tu ne mogu proći. Obraćali su se zvaničnicima, a prema njegovim riječima, nedavno su mu pojedini iz vlasti obećali da su izmogli sedstva da taj most naprave.

„Lično sam čuo i obećano mi je od pojedinih ljudi iz vlasti da su sredstva odobrena i da imaju izvođača radova, čak su mi i rekli i iznos od preko 130 hiljada KM koji je odobren. Molimo ograne da to istraže, da vidimo šta je u pitanju, kazao je Bukvić.

Naselje dijeli rijeka, a dio u kojem živi Bukvić je praktično odsječen od civilizacije, obilnije padavine potope improvizovani putni prelaz koji ide kroz korito rijeke. Svake godine strahuju od bujica koje bi mogle odnijeti i improvizovanu skelu koja im sada služi kao most. Naš sagovornik izražava sumnje u obećanja, jer tvrdi da samo dan nakon što je dobio obećanje, firma koja je trebala graditi taj most je otišla, kako je on kazao, da ušminka drugi most nedaleko od njih, koji ne služi svrsi i preko kojeg ne mogu doći do svojih kuća.

„Ta ista firma za koju mi je rečeno da će raditi most je, koliko vidim, dan nakon našeg razgovora otišla na skroz drugi most, kilometar i pol dalje i nasula malo nešto oko mosta, čudno mi je da dan nakon potpisivanja tendera oni idu na sasvim drugi most i to rade, baš ta firma.“

Povodom ovog slučaja, kontaktirali smo gosp. Sabriju Jašarevića, šefa Odjela za javne poslove.

Upitali smo ga za navodni tender i sredstva te mu opisali ono što je nama rečeno. Odmah nakon toga dobili smo mailom odgovor koje prenosimo u cjelosti.

“Poštovani,

Povodom Vašeg upita, koji se odnosi na izgradnju pješačkog mosta na lokalitetu Berkovac u MZ Gornji Rahić, iznosimo postojeće stanje.

Glavni projekat za izgradnju predmetnog mosta je izrađen 2015.godine ali nisu bila obezbjeđena potrebna sredstva za realizaciju istog.

Usvajanjem kapitalnog budžeta za 2020.godinu obezbjeđena su dodatna sredstva, u iznosu od 20.000,00 KM, te su stvoreni uslovi za provođenje postupka Javnih nabavki (u svrhu izgradnje mosta osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 59.610,00 KM).

U toku je postupak Javnih nabavki, kojim će se dodijeliti Ugovor za izvođenje radova, a nakon toga slijedi i sama izgradnja”, odgovorio je Šef Odjela za javne poslove, Sabrija Jašarević, dipl.inž.tehn.

Odgovorom koji smo dobili utvrđeno je da su tek stvoreni uslovi za izgradnju mosta, a da iznos od 130 hiljada maraka koji je obećan, je vjerovatno laž.

Iz priloženog odgovora se vidi da vrijednost mosta je duplo manja od obećanog iznosa, a da je nemoguće da se zna izvođač radova jer su procedure javnih nabavki još u toku.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Izdvojeno