bdf.brcko@gmail.com

Oko 30 hiljada bh. državljana “fiktivno” prijavljeno na adresama u Srbiji i Hrvatskoj

Centralna izborna komisija BiH dostavila je Tužilaštvu BiH dokumentaciju koja dokazuje da je bosanskohercegovačkim državljanima ukraden identitet prilikom prijava za glasanje iz inostranstva, ali ova institucija uopće nije reagirala, saznaje Istraga.ba.

“Službena prijava dostavljena je početkom septembra. Tražili smo i sastanak sa predstavnicima Tužilaštva BiH. Naši službenici su nekliko puta urgirali za sastanak, ali do danas nema nikakve reakcije”, kazao je za Istraga.ba jedan od članova Centralne izborne komisije BiH.

Ranije smo objavili da je najmanje 200 mrtvih prijavljeno za glasanje iz inostranstva, te da je oko 30 hiljada bh. državljana “fiktivno” prijavljeno na adresama u Srbiji i Hrvatskoj. Da bi se osoba prijavila za glasanje putem pošte, potrebno je da popuni obrazac PRP2 u okviru kojeg je nužno popuniti rubrike – jedinstveni matični broj, broj ličnog dokumenta, kao i kopija ličnog dokumenta.

Dakle, svi oni koji su fiktivno prijavljivali bh. državljane morali su imati njihove lične podatke. CIK je tužilaštvu BiH dostavio desetine takvih slučajeva, ali glavna državna tužiteljica Gordana Tadić se nije oglasila.

Istovremeno, Tužilaštvo Brčko distrikta sa Zekerijahom Mujkanovićem na čelu provelo je istragu protiv osoba koje su zloupotrijebile svoj položaj u vezi sa fiktivnim prijavljivanjem za glasanje u inostranstvu i početkom ove sedmice su u Distriktu uhapšene tri osobe.
“Do sada smo uhapsili tri osobe i nastavljamo raditi”, kazao je za Istraga.ba glavni tužilac iz Distrikta Zekerijah Mujkanović.

Jedan od uhapšenih u Brčkom je Pejo Mendeš, zastupnik HSS-a u Skupštini Brčko distrikta.
“Nastavit ćemo sa provjerama koje se odnose na Distrikt. Naši tužioci su danas u CIK-u”, istakao je Mujkanović.

I u Centralnoj izbornoj komisiji BiH kao pozitivan primjer navode Tužilaštvo Brčko distrikta.
“U stalnom kontaktu su sa CIK-om i tražili su od nas dokumente koje smo im dostavili. Za razliku od njih, Tužilaštvo BiH ne odovara na naše pozive”, kazano nam je u CIK-u.

Gordana Tadić godinama ignoriše izborni kriminal u koji su bili umiješani kadrovi SNSD-a i HDZ-a i njihovi koalicijski partneri. Recimo, nestanak papira iz CIK-a nikad nije istražen do kraja. Nadalje, zloupotrebe prilikom dodjeljivanje tendera za štampanje listića u Laktašima i Banja Luci također nisu istražene. Također, Gordana Tadić nije “formirala predmet” protiv Nenada Stevandića zbog videospota njegove stranke kojim se raspiruje međunacionalna mržnja. Ali zato je tražila raspisivanje Interpolove potjernice protiv Sulejmena Zuke koji je napravio fotomontažu Gordane Tadić kojom je “raspirivao međunacionalnu mržnju”

 

Izvor: istraga.ba

Izdvojeno