bdf.brcko@gmail.com

KORUPCIJA U BRČKO DISTRIKTU SE NE SANKCIONIŠE JER JE ONA U OPŠTEM INTERESU: ČETIRI PRIMJERA

Da li je Inspekcija rada Brčko distrikta BiH počela da obavlja posao iz dužnosti ili osvete?

Građani Brčko Distrikta BiH su sa oduševljenjem primili vijest da je inspektor rada naložio direktoru JP Komunalno Brčko da otpusti 70 nezakonito zaposlenih radnika. Građani očekuju da je ovo početak prekidanja kriminala i stranačkog zapošljavanja u administraciji, javnim preduzećima i drugim institucijama koje je osnovao Distrikt BiH.

Sa pravom se očekuje da će nadležni organi preduzeti mjere da se kriminal u zapošljavanju, u administraciji i javnim preduzećima sankcioniše, te da će nalogodavci i izvršioci tog kriminala, koji podstiču stranački lideri i predstavnici skupštinske većine kao kreatori ovog kriminala, biti sankcionisani, kako krivično, tako i na predstojećim izborima.

Borba za zakonitost ili stranački sukobi

No, po gradu se pogovara da se jedan „zaleđeni“ visoki funkcioner uprave sukobio sa jednim stranačkim funkcionerom za neizvršena obećanja da idu zajedno u koaliciju. Nedugo zatim pojavila se inspekcijska kontrola u JP „Komunalno“ Brčko. Ostaje građanima da procjene da li je to zbog stranačkih i ličnih ambicija ili zbog zaštite zakona.

Svima je poznato da mladi i korektni direktor JP „Komunalno“ Brčko nema puno veze sa ovim nezakonitim zapošljavanjem, jer je samo slijepi izvršilac dogovora funkcionera iz njegove stranke i stranačkih partnera drugih stranaka na vlasti. No, i pored tog može se dogoditi da sankcije snosi samo on, a ne nalogodavci nezakonitog zapošljavanja.

Nezaposleni u Brčkom više ne traže posao preko Zavoda za zapošljavanje kao u cijelom civilizovanom i demokratskom svijetu, nego putem stranačkih lidera. Ovakvu korupciju prilikom zapošljavanja i trgovinu uticajem korumpiranih funkcionera niko niti istražuje niti sankcioniše. Tajkuni su poklopili sve pore društva i za sada su nedodirljivi. Trgovina uticajem se isplati jer se pokušava zamaskirati floskulom da je to borba za javni a ne za stranački i lični interes. A to što ovi ucijenjeni uposlenici moraju sakupljati takozvane sigurne glasove za one koji im obezbijede posao, šta je to drugo nego korupcija.

Skupština kao protočni bojler tajkunskih želja ili mjesto za ozakonjenje njihove vezane trgovine

Na zadnjem zasjedanju Skupština je donijela odluku o desetogodišnjem davanju javnih ovlaštenja firmi jednog poslanika (koji, navodno, nije u sukobu interesa). Tom odlukom ova firma će godišnje na monopolski način ostvariti nekoliko stotina hiljada KM za posao koji se nigdje u entitetima i okruženju ne obavlja. Ko bi rekao da se ne isplati biti poslanik i boriti se za opšte interese.

Iza ove odluke Skupštine, koja je gotovo jednoglasno usvojena, izgleda da stoji dil među vladajućim tajkunima. Izglasavanje ove odluke stoji u vezi sa jednom drugom odlukom koja će se uskoro naći na skupštinskom zasjedanju, a kojom će se jednom drugom tajkunu iz vladajuće stanke omogućiti da se bori za opšte interese građana. Samo što su temeljem tih odluka ovi koji se navodno bore za opšte interese sve bogatiji, a građani sve siromašniji. Ko onda može da kaže da se ne isplati raditi u opštem interesu.

Prodaja ličnih dokumenata

Kako nezvanično saznajemo u Brčko Distriktu se još uvijek ne sankcioniše prodaja ličnih karata i pasoša stranim državljanima, što je službeno dokumentovano ali još uvijek pokriva prašinu u tužilačkim ladicama.

Građani se pitaju da li se na ovaj način institucije Distrikta daju doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije ili ih podstiču?

 

 

Slobodni građanin
J.Č.

 

Izdvojeno