bdf.brcko@gmail.com

Odgovor na saopćenje NiP Brčko: GADI MI SE LICEMJERJE, KUKAVIČLUK I POLITIČKI DILETANTIZAM AUTORA SAOPĆENJA NIP BRČKO

Saopćenje NiP Brčko je klasični spin- nespretan, neutemeljen i nepismen- ali ipak spin koji ima samo jedan cilj : sakriti stvarni problem i skrenuti pažnju javnosti na sporedni, nevažni kolosijek. A stvarni problem je činjenica da su istinski lider NiP Brčko i bivši predsjednik DF Brčko koji je prešao u NiP učestvovali u gušenju i gašenju nezavisnog i slobodnog medija – portala brcanskiforum.com, čiji sam urednik.

Radi pravilnog sagledavanja stvari, podsjetiću na hronologiju događaja koji su do ovoga doveli:

Na portalu brcanskiforum.com objavljen je tekst o koaliaranju Mirsada Đape i NiP Brčko (https://brcanski-forum.com/2020/08/19/brcanska-politicka-cirkusijada-kako-je-ultraljevicar-mirsad-djapo-zavrsio-kao-ultradesnicar/) koji je tehnički urednik učinio nedostupnim za javnost, a nakon ponovnog objavljivanja ugasio portal uz obrazloženje „da je njegov favorit i ljubimac na sljedećim izborima samostalni dio te koalicije Đapo i Narod i pravda te da takvi kritički tekstovi o ovoj koaliciji ugrožavaju status njegovog favorita, te je za njega nedopustivo da se takvi tekstovi objavljuju na portalu.“

„Pošto je on sve to uradio u ime navodne zaštite pojedinaca okupljenih oko Naroda i pravde tražimo od njih da se javno distanciraju od ovakvih postupaka i onih koji ih čine jer ćemo u protivnom smatrati da su i oni dio ovakvih metoda ušutkivanja medija. Možemo razumjeti da se nekome ne sviđa ono što pišemo, možemo razumjeti da u mnogo čemu griješimo, ali ovi problemi se rješavaju u dijalogu i argumentima, a ne nasiljem i skrnavljenjem portala“- naveli smo kao stav Redakcije koji je plasiran u medije ( https://www.infobrcko.com/vijesti/item/26281-zbog-privrzenosti-prema-dapi-i-kolaciji-s-narodom-i-pravda-tehnicki-urednik-ugasio-portal-brcanski-forum.html ).

Mi iz Redakcije smo očekivali da će ovim povodom javno istupiti stvarni lider i nosilac liste NiP Brčko za predstojeće Lokalne izbore ili bivši predsjednik DF, takođe visoko pozicioniran na izbornoj listi NiP Brčko, koji se lažno predstavio kao vlasnik portala brcanskiforum.com. Nasuprot našim očekivanjima, u javnosti je istupila predsjednica Povjereništva NiP Brčko koja nema nikakve veze sa ovim slučajem, izjavivši da „ NiP Brčko ne podržava pritisak na medije ali ne podržava ni da se zbog jeftinih političkih poena narušava integritet novinarstva“. Klasična demagogija koja ne govori ništa. Pa integritet novinarstva su na najgrublji mogući način, u stilu Manuela Noriege, narušili njeni politički mentori gušeći i uništavajući nezavisni i slobodni medij. Ovaj istup predsjednice je na društvenim mrežama propraćen desetinama uistinu groznih seksističkih i šovinističkih komentara koji su se uglavnom odnosili na odjevnu kombinaciju koju je odabrala prilikom tog pojavljivanja u medijima. Niko od njenih stranačkih kolega nije stao u njenu zaštitu, a pogotovo nisu izašli u javnost saopćenjem, nego su mirno posmatrali kako Dženanu javno vucaraju po blatu društvenih mreža upućujući joj seksističke i šovinističke uvrede. Njene političke mentore to nije zanimalo, niti su našli za shodno da reaguju jer nisu bili lično dotaknuti tim uvredama. Kolegijalno i džentlmentski, nema šta. Nasuprot tome, kada sam ja u izjavi za video prilog u produkciji portala otisak.ba (https://www.otisak.ba/pritisak-na-medij-i-li-politicki-obracun/ ) metaforički naveo da stvarni lider i nosilac liste NiP Brčko za predstojeće Lokalne izbore i bivši predsjednik DF, takođe visoko pozicioniran na izbornoj listi NiP Brčko „nisu imali hrabrosti izaći pred kamere nego su se sakrili iza suknjice, a to mogu učiniti samo ljudi bez m*da i časti“ uslijedilo je saopćenje NiP u kojem su iz cijele navedene sentence istrgli samo riječ „suknjica“ i optužili me za šovinizam. Baš dražesno. U istom video prilogu bivši tehnički urednik portala brcanskiforum.com izjavljuje da je portal vlasništvo firme razanica.doo a vlasnik te firme Zijad Ražanica izjavljuje da je portal ugašen jer je „nekorektno što kao vlasnik nije konsultovan oko objavljivanja teksta“. Šta ovo treba da znači? Da novinar u printanom mediju treba konsultovati vlasnika štamparije? I postavlja se pitanje da li Ražanica demantira saopćenje NiP Brčko u kojem se navodi da NiP Brčko nema nikakve veze sa gašenjem portala ili NiP demantuje Ražanicu?

   Ali da ne gubimo vrijeme. Pametnom dosta. Ni Mirsad Đapo, ni skriveni vođa Naroda i pravde, ni Zijad Ražanica nisu osudili čin cenzure teksta, nisu iznijeli ni jedan argument protiv  nasilnog „gašenja“ portala Brčanski forum, nego su svaki na svoj način afirmisali ovaj čin uz pomoć predsjednice Povjerenstva NiP, što ona shodno svom obrazovnom statusu, pa i javnim ambicijama, nije smjela sebi dozvoliti.

   Šta su time postigli? Ništa, osim sopstvene blamaže. S tim da ćemo mi u narednom periodu, u okviru predstavljanja političkih stranaka u Distriktu, posvetiti posebnu pažnju Narodu i pravdi i nekim od njihovih istaknutih članova kakao bi prava istina o njihovoj ideologiji i političkim ambicijama doprla do građana. Naravno, ne na način laži, cenzure i nasilja, kako su se oni ophodili spram Brčanskog foruma nego na način istine i argumenata.

   

Sead Zahirović

 

Veza:

Saopštenje Povjereništva Narod i pravda Brčko

Saopštenje Povjereništva Narod i pravda Brčko

Izdvojeno