bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježen Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Policija Brčko distrikta danas je u saradnji sa Koordinacionim tijelom za borbu protiv trgovine ljudima Brčko distrikta na Trgu mladih organizovala podjelu promotivnog materijala povodom obilježavanja 30. jula Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima s ciljem prevencije i podizanja svijesti građana o tom globalnom problemu.

Portparol Policije Brčko distrikta Dževida Hukičević podsjetila je da je trgovina ljudima krivično djelo kojim se iskorištavaju žene, djece i muškarci u brojne svrhe, putem prostitucije, prinudnog rada ili drugog iskorištavanja.

Pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta, kaže Hukičević, u 2024. godini provodi se istraga u jednom predmetu.

Ona je istakla podatke s kojima raspolaže Policija Distrikta o pojavi trgovine ljudima u periodu 2023. godine u kojoj imaju otvorene tri istrage.

-U jednom predmetu podnesen je izvještaj protiv jednog lica za počinjeno krivično djelo ‘trgovina ljudima’. Također, Osnovni sud Brčko distrikta je u maju 2023. godine nepravosnažno osudio jedno lice na sedam godina i šest mjeseci zatvora za krivično djelo ‘trgovina ljudima’, a radi se o prisili na brak jedne maloljetne osobe. To je prva presuda u BiH gdje je oblik eksploatacije prisilni ili ugovoreni brak – rekla je Hukičević.

Iz Policije Brčko distrikta poručuju da, ukoliko neko od građana primijeti bilo kakvu sumnju zloupotrebe i iskorištavanja ljudi, da prijave na broj 122 ili anonimno putem internet prijeve www.eurcentar.ba.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno