bdf.brcko@gmail.com

Tužiteljica iz Brčko distrikta kažnjena smanjenjem plate

Tužiteljicu Tužilaštva Brčko distrikta Dejanu Jovanović je Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kaznila smanjenjem plate od 15 posto na period od šest mjeseci, zbog disciplinskih prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, te “neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca“.

Drugostepena disciplinska komisija je žalbe Ureda disciplinskog tužioca i tužene odbila kao neosnovane, te potvrdila prvostepenu sankciju o smanjenju plate.

Tužiteljica Jovanović je, kako se navodi u odluci Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a, 6. novembra 2019. na radnom mjestu vrijeđala jednu uposlenicu Tužilaštva Brčko distrikta s pogrdnim nazivima. Utvrđeno je da je Jovanović tu osobu na ružan način vrijeđala i godinu dana kasnije, da bi joj se u martu 2022. obratila prijetećim tonom, čime je počinila disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“.

Tužiteljica Jovanović je, kako je utvrđeno tokom disciplinskog postupka, 12. oktobra 2020. izostala s posla, bez odobrenja ili saglasnosti glavnog tužioca Tužilaštva, a izostanak nije opravdala. Dvije godine kasnije, prekinula je rad i napustila radno mjesto bez odobrenja ili saglasnosti glavnog tužioca Tužilaštva, a navedeni izostanak nije opravdala.

Ona je također odbila da postupi prema obavezujućem uputstvu glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta, odnosno odbila je preuzeti dokument koji nosi oznaku “tajno“ za jedan predmet Tužilaštva, čime je počinila disciplinski prekršaj “neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona ili odredbi ovog člana.“

Prvostepena disciplinska komisija je nakon provedenog postupka tužiteljicu Jovanović kaznila smanjenjem plate od 15 posto na period od šest mjeseci.

Na ovu odluku žalbu je izjavio Ured disciplinskog tužioca, s prijedlogom da se tuženoj, pored smanjenja plate, izrekne i disciplinska mjera “javna opomena”, kojom bi se ostvarila specijalna i generalna prevencija.

Na istu odluku je žalbu izjavila i Jovanović, zbog povrede odredaba postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog pogrešne primjene materijalnog prava, s prijedlogom da se u cijelosti oslobodi disciplinske odgovornosti.

Žalbe na prvostepenu odluku su u konačnici odbijene, u Drugostepena disciplinska komisija je u odluci ukazala na kontinuitet i upornost tužene u njenom postupanju koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

“Potrebno je uzeti u obzir i činjenicu da su protiv tužene do sada vođena i pravosnažno okončana dva disciplinska postupka za isti prekršaj, u kojima su izrečene pismena opomena koja se javno ne objavljuje i smanjenje plate za iznos od deset posto na period od šest mjeseci, ali da sve to nije imalo pozitivnog i preventivnog uticaja na tuženu, te je pokrenut i treći po redu disciplinski postupak za isti prekršaj“, obrazloženo je u odluci Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a.

 

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno