bdf.brcko@gmail.com

”Rampa” za lica preko 65 godina za sve javne funkcije u Brčko Distriktu?

Pred Skupštinom Brčko distrikta BiH nalazi se još nekoliko važnih pitanja koja bi trebalo riješiti, prije kolektivnog godišnjeg odmora, propisanog Poslovnikom o radu, odnosno zvaničnog početka izborne kampanje 6.septembra, izjavio je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

To se, prije svega, odnosi na obavezu usvajanja u drugom čitanju Zakona o kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije, kao i Odluke o donacijama u sportu. Uz to, Skupština je u obavezi da u skladu sa zakonom propisanim rokovima, potvrdi određena imenovanja, što ne može biti odloženo, najavio je Milić.

On je dodao da je takođe pripremljen i set izmjena zakona, kojima će se intervenisati u pogledu uslova za imenovanje, odnosno razrješenje direktora, zamjenika direktora i članova uoravnih odbora javnih preduzeća i drugih pravnih lica koja formira Brčko distrikt.

„Poslanicima će tako biti ponuđeno da se izjasne o zakonskim rješenjima kojima će se onemogućiti da se za direktore, zamjenike direktora i članove upravnih odbora izaberu lica starija od 65 godina.

Pod istim uslovima, da imaju navršenih 65 godina, njima će prestati mandat u javnim preduzećima i drugim pravnim licima čiji je osnivač Brčko distrikt, naravno pod uslovom da ti prijedlozi zakona dobiju potrebnu podršku“, objasnio je Milić.

On je podsjetio da se prema Poslovniku o radu, Skupština nalazi u stalnom zasjedanju, izuzev u vrijeme skupštinskog odmora u periodu od 1.do 31.avgusta.

Međutim, i u tom periodu, za vrijeme godišnjih odmora, kako je to propisano Poslovnikom o radu, predsjednik je dužan sazvati sjednicu Skupštine ako to zahtjeva najmanje 15 poslanika, ili gradonačelnik, a sjednicu može sazvati i predsjednik nakon konsultacija sa šefovima poslaničkih klubova.

Sjednica sazvana u periodu godišnjih odmora, smatra se vanrednom sjednicom.

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno