bdf.brcko@gmail.com

Radnu verziju Strategije rodne ravnopravnosti i Plana implementacije

U okviru implementacije projekta “SMART GAP – Pametni Gender Akcioni Plan BD”, PRONI Centar za omladinski razvoj objavio je radnu verziju Strategije rodne ravnopravnosti i Plana implementacije za period od 2024. do 2028. godine. Ovaj poziv ima za cilj provođenje konsultacija i prikupljanje komentara i preporuka prije upućivanja prijedloga ka institucijama Brčko distrikta BiH.

Kako bismo informisali što veći broj građana i građanki o ovom dokumentu, obraćamo vam se s molbom da prenesete ovu informaciju u okviru vašeg medija.

Da bismo vam olakšali posao i da bi mi ispoštovali smjernice donatora za vidljivost, kreirali smo tekst s direktnim linkovima.

Za dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte. Nadamo se da ćete biti u mogućnosti podržati naš rad na ovaj način.

 

UDRUŽENJE “PRONI” CENTAR ZA OMLADINSKI RAZVOJ

KONSULTACIJE NA RADNI TEKST STRATEGIJA RODNE RAVNOPRAVNOSTI I PLAN IMPLEMENTACIJE U BRČKO DISTRIKTU BiH U OKVIRU PROJEKTA

 “SMART GAP – Pametni gender akcioni plan BD”

 

 

PRONI Centar za omladinski razvoj u okviru implementacije projekta “SMART GAP – Pametni gender akcioni plan BD BiH” objavljuje radnu verziju Strategije rodne ravnopravnosti i Plana implementacije za period 2024 – 2028, u cilju provođenja konsultacija i dobijanja komentara i preporuka, prije upućivanja prijedloga ka institucijama distrikta.

 

Planirani period za dostavljanje komentara je od 16.07. do 16.08.2024. Svoje komentare na tekst dokumenta možete dostaviti putem forme:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxgLb0TN1ovg7FVp_LFshDdpq3nIw8Ll7IRR9s_GL_ewGDBA/viewform

 

Direktan link za Strategiju rodne ravnopravnosti:

https://drive.google.com/file/d/1LyaXuYnhkNF1o9gR7DkSII9d-xEiYcjQ/view

 

Direktan link za Plan implementacije:

https://drive.google.com/file/d/1nwnWvaUPnHTt1N12Uvw60Rzd0L4FnEf6/view

 

Strategija rodne ravnopravnosti / Gender akcioni plan Brčko distrikta BiH 2024. – 2028. (ili GAP BD) je izrađena na osnovu Zakona o ravnopravnosti (s)polova u Bosni i Hercegovini. Osim institucija lokalne vlasti, na primjenu Zakona o ravnopravnosti (s)polova Bosne i Hercegovine obavezni su i drugi društveni akteri naše lokalne zajednice: organizacije civilnog društva, poduzeća i ustanove te građani i građanke. Struktura Strategije rodne ravnopravnosti / Gender akcionog plana Brčko distrikta BiH 2024. – 2028 se oslanja na strateške ciljeve, prioritete i mjere Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021. – 2027. godine, GAP BiH za period 2023 – 2027. godine, Akcijskog plana za poboljšanje položaja žena I unapređenje rodne ravnopravnosti u Brčko distriktu BiH za razdoblje 2021. – 2025., državne i entitetske strategije razvoja, Strategiju za ravnopravnost muškaraca i žena Evropske unije i druge relevantne strateške dokumente Vijeća Evrope, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

 

Metodologija izrade Strategije rodne ravnopravnosti / Gender akcionog plana Brčko distrikta BiH 2024. – 2028. godina je prije svega zasnovana na normativnom i institucionalnom okviru za strateško planiranje u Brčko distriktu BiH kroz primjenu Pravilnika o sadržaju i metodologiji izrade, sistemu praćenja i nadzora provođenja strateških dokumenata i implementacionih dokumenata od 20.12.2023. godine, a u kojem je utvrđen sadržaj i metodologija izrade, sistem praćenja i nadzora provedbe strateških dokumenata i implementacionih dokumenata od strane budžetski korisnika, vanbudžetskog fonda i vanbudžetskih korisnika koji su obaveznici primjene budžetskog računovodstva.

 

Dodatna pitanja možete uputiti na mail info@proni.ba .

 

Dokumenti i poziv su objavljeni na web stranici PRONI Centra za omladinski razvoj:

https://www.proni.ba/2024/07/17/poziv-na-konsultacije-radna-verzija-strategije-rodne-ravnopravnosti-i-plan-implementacije-2024-2028/

 

SMART GAP – Pametni Gender akcioni plan se implementira uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

 

*Riječi i pojmovi korišteni u tekstu dokumenta, formi i ovom tekstu koji imaju rodno značenje jednako se odnose na muški i ženski rod, bez obzira u kojem rodu su korišteni.

 

Izdvojeno