bdf.brcko@gmail.com

Apel nosiocima javnih funkcija u Brčko Distriktu da poštuju rokove za prijavu imovinskog stanja

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta od početka godine kaznila je devet nosilaca javnih funkcija u Brčkom zbog propuštanja zakonskih rokova za prijavu imovinskog stanja od dana stupanja na javnu funkciju, rekla je predsjednica ove Komisije Admira Mujić.

Ona je dodala da su nosioci javnih funkcija kažnjeni u visini od deset do 40 odsto od visine ličnih primanja.

U ovim slučajevima koje smo procesuirali imali smo situacija kada nosioci javnih funkcija iz neznanja nisu na vrijeme predali svoje izvještaje o imovinskom stanju na dan stupanja na dužnost. Neki nosioci su bili u upravi nekih udruženja, a tu nisu smjeli biti.

Takođe, imali smo slučaj da jedan nosilac javne funkcije nije prenio svoja upravljačka prava na nekog drugog iz preduzeća u kojem ih je imao“, rekla je Mujić i apelovala na sve nosioce javih funkcija u Distriktu da, ukoliko imaju neku dilemu oko određenog postupanja, podnesu zahtjev za mišljenje Komisije kako ne bi bili sankcionisani u slučaju pogrešnog postupanja. Mujić je dodala da nosilac javne funkcije u roku od 30 dana, a organ u kojem je imenovan u roku od 15 dana, moraju da podnesu izvještaje o svom imovinskom stanju, odnosno da ih nadležni organ prijavi da su imenovani za nosioce javne funkcije kod njega.

„U ovom slučaju može biti kažnjen i direktor nekog javnog preduzeća koji je propustio da prijavi novoimenovane članove upravnog odbora, pa čak i gradonačelnik koji propusti da Komisiji prijavi imenovanje novog šefa odjeljenja ili savjetnika“, naglasila je Mujić i zamolila sve rukovodeće organe u Distriktu da će Komisija početi pokretati postupke i protiv njih ukoliko blagovremeno u zakonskom ne prijave nosioce javnih funkcija, koji su u međuvremenu stupili na dužnost, a članovi su upravnih odbora ili drugih institucija koje podležu Zakonu o sukobu interesa.

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno