bdf.brcko@gmail.com

Potpisan ugovor o prodaji parcele između Bimala i Brčko distrikta

Generalni direktor kompanije BIMAL d.d. Brčko distrikt BiH, Ilija Studen i gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Zijad Nišić danas su potpisali Ugovor o prodaji nekretnine putem specijalne pogodbe. Riječ je o zemljišnoj parceli u krugu Agroindustrijskog kompleksa (AIK) u Brčkom, gdje posluju kompanije članice STUDEN&Co Holdinga. Vrijednost ugovora iznosi 345.637 KM prema tržišnoj procjeni Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.

BIMAL planira investirati preko 5 miliona KM u izgradnju visokoautomatizovanog skladišta sačme uljarica na ovoj parceli. Ilija Studen je izjavio da će novo skladište biti potpuno zatvoren sistem, direktno povezan sa postojećim pogonom za preradu sjemena uljarica u BIMAL-u. Investicija će omogućiti istovremeni utovar i istovar, te će biti usklađena sa međunarodnim standardima u proizvodnji stočne hrane.

Parcela je bila zapuštena i neiskorištena godinama, a njena pozicija uz interni industrijski kolosijek omogućava nesmetano manevrisanje sa kompozicijama vagona. Integracijom ove parcele u Agroindustrijski kompleks povećat će se operativnost cijele industrijske zone. BIMAL Brčko, lider u prehrambenoj industriji BiH i jedan od regionalnih lidera u proizvodnji ulja, trenutno zapošljava 300 radnika, dok u AIK-u radi ukupno 600 radnika.

Studen je izrazio zadovoljstvo što su Skupština, Vlada i gradonačelnik Brčko distrikta prepoznali potencijal ove investicije koja će donijeti nova radna mjesta, poboljšati pokrivenost lokalnog tržišta stočnom hranom, povećati izvoz i doprinijeti većem prilivu budžetskih sredstava.

“Zadovoljni smo što su Skupština, Vlada i gradonačelnik Brčko distrikta BiH prepoznali potencijal ove investicije, koja će donijeti nova radna mjesta, obezbjediti bolju pokrivenost lokalnog tržišta stočnom hranom, povećati izvoz stočne hrane iz BiH, indirektno doprinijeti većem prilivu budžetskih sredstava od brčanske privrede, te pozitivno uticati na povećanje BDP”, poručio je Studen.

AIK-BIMAL parcela

Izdvojeno