bdf.brcko@gmail.com

Grupa građana protestvovala ispred Vijećnice

Nekolicina građana, stanovnici mjesne zajednice 1. maj u Brčkom mirno su se danas okupili ispred Gradske Vijećnice u znak protesta zbog, kako navode, bespravnog rada jedne kamenorezačke radnje u njihovom komšiluku.

Predstavnici ove mjesne zajednice Vida Tešić i Jovo Gajić zatražili su od gradonačlenika Brčko distrikta da se odmah zabrani rad ove radnje i ponište lokacijski uslovi zbog emitovanja buke velikih razmjera kao i emisije kamene prašine koja im zagađuje okolinu.

Jedan od organizatora ovog mirnog protesta je i Vida Tešić koja kaže da već duži period imaju problem sa radom kamenorezačke radnje u njihovom neposrednom komšiluku jer proizvodi preveliku buku i emituje prašinu koja im onemogućava normalan život.

„Na sumnjiv način su dati lokacijski uslovi ovoj radnji da može da radi. Sumnja proizilazi iz toga što u lokacijskim uslovima koji su dati radnji stoji da se kamene ploče mogu rezati i obrađivati na frezama sa bešumnim testerama koje u svijetu ne postoje. Vodi se upravni postupak i obavijestili smo inspekciju da obustavi rad ove radnje“, kaže Tešić naglašavajući da inspekcijske službe ne reaguju po ovom pitanju i odgovornost prebacuju iz jedne službe u drugu.

Ona je u ime građana iz ove mjesne zajednice zatražila da se odmah zabrani rad ove radnje, potom da Vlada Distrikta poništi Odluku o dodjeli lokacijskih uslova koje je resorno Odjeljenje izdalo u aprilu 2021. godine, te da Vlada Distrikta na čelu sa gradonačlenikom da rok kako bi se kamenorezačka radnja iselila i promenila mjesto rada.

Vida Tešić je naglasila da se do 1. avgusta ove godine moraju ispuniti ovi zahtjevi jer će u protivnom krenuti u radikalnije proteste, ali mirnim putem.

Foto: Vladimir Matijević

Pravni zastupnik grupe građana advokat Milenko Marjanović kaže da su njegovim klijentima ugrožena osnovna ljudska prava i poziva nadležne da adekvatno reaguju.

„Ovde se krše osnovna ljudska prava i to prava na imovinu i kršenje prava kao zainteresovane stranke u upravnom postupku. Ovo što je izrečeno danas gradonačelniku je potkrijepljeno dokumentacijom i ovi građani ovde koriste sve pravne lijekove pred sudovima i institucijama Distrikta. Sud je konstatovao da je njima kao građanima onemogućeno prvo da učestvuju u upravnom postupku izdavanja lokacijskih uslova za izgradnju poslovnog proizvodnog objekta za rezanje kamenih ploča i obradu kamena. Njima je onemogućeno da dokažu da je predmetna zona isključivo zona stanovanja i da ove djelatnosti ove radnje nisu kompatibilne zoni stanovanja“, rekao je novinarima advokat Marjanović.

On kaže da je inspekcija ne reaguje na zahtjeve građana i traže da gradonačelnik sa pozicije svog autoriteta donese naredbu kako bi se prestala kršiti ljudska prava stanovnika ove mjesne zajednice.

Gradonačelnk Zijad Nišić, obraćajući se okupljenim građanima, obećao je da će u skladu sa svojim ovlaštenjima odmah narediti hitni inspekcijski nadzor te ukoliko se utvrde nepravilnosti inspekcijske službe će hitno reagovati.

„Ovaj problem traje od 2021. godine i građani se žale na buku koju proizvode mašine koje režu i obrađuju kamen kao i na prašinu koja se emituje tokom rada tih mašina. Inspekcija je obišla ovu firmu i nisu ustanovili neke prekršaje. Mi nemamo Zakon o zaštiti od buke u Distriktu i na njega se ne možemo osloniti kao prepreku da se ova djelatnost obavlja. Zainteresovani smo da građani imaju mir u kućama u kojima žive i ono što mi možemo uraditi jeste da obnovimo inspekcijski nadzor i ukoliko bude nepravilnosti mi ćemo reagovati“, naglasio je gradonačlenik Nišić savjetujući obje strana da se mirnim putem nađe prihvatljivo rješenje za sve.

Iz Inspektorata Brčko distrikta poručili su da nadležna inspekcija radi u skladu sa zakonom i odbacili sve optužbe za zloupotrebu položaja.

Šef Inspektorata Brčko distrikta Adnan Drapić potvrdio je da ova kamenorezačka radnja ima urednu dozvolu za rad i da obavlja djelatnost u skladu sa zakonskim propisima.

„Bilo je optužbi za korupciju i nelegalnie radnje i moram da kažem da radimo u skladu sa zakonom. Na lice mjesta izlazile su inspekcijske službe i nisu utvrdile nepravilnosti i nema osnova da mu zabranimo rad. On ima važeću građevinsku dozlovu, podnio je zahtjev za upotrebnu dozvolu i registrovan je uredno u Osnovnom sudu. A ova grupa građana ima zakonsko pravo da protestuje“, rekao je Drapić dodajući da će se Inspektorat pridržavati svog posla radeći isključivo po zakonu i pozitivnim propisima.

Goran Blagojević vlasnik kamenorezačke radnje rekao je novinarima da ima sve uredne dozvole za rad i da je preseljenjem svoje radnje i proširenjem kapaciteta obezbijedio radna mjesta za 11 zaposlenih.

„Uređaj za skupljanje prašine tokom rada sam nabavio, imam i bešumne testere koje putem vode skupljaju prašinu. A što se tiče nivoa buke ni u gradu nije regulisan“, istakao je Blagojević optužujući Inspektorat da ne radi po istim aršinima jer i njegove komšije koje ga optužuju takođe nemaju uredne dozvole za objekte koje su izgradili na svojim parcelama.

I jedna i druga strana su iskazale spremnost da preduzmu dalje i radikalnije korake ukoliko im se zahtjevi ne ispune.

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno