bdf.brcko@gmail.com

Najskuplji stan u Brčkom za prodaju košta oko 700.000 KM

Potražnja za kupovinom nekretnina u Brčko distriktu, pogotovo stanova ne jenjava uprkos visokim cijenama po metru kvadratnom koje su trenutno u stagnaciji, potvrdili su iz jedne privatne agencije za prodaju nekretnina u Distriktu.

Vlasnik jedne od brčanskih agencija za prodaju nekretnina Gorana Tanasić istakla je da cijene stanova po kvadratnom metru stagniraju već nekih šest mjeseci jer nije zabilježeno ni povećanje niti pad tih cijena, te da se u Brčkom najviše prodaju stanovi, zatim poljoprivredna zemljišta, vikendice i kuće.

„Cijene stanova u novoj gradnji kreću se od 2.200 do 3.000 maraka po metru kvadratnom, dok se u staroj gradnji cijene stanova kreću od 1.300 do 2.000 KM. Trenutno, najskuplji stan u Brčkom koji imamo u ponudi za prodaju je luksuzno i kvalitetno opremljen sa garažom i košta oko 700.000 maraka. Cijene parking mjesta koji se nalaze van zgrade prodaju se za 10.000, dok se oni u zgradi kreću od 20.000 do 30.000 maraka“, pojasnila je Tanasić.

Ona je navela da se na prostoru Brčko distrikta u posljednje vrijeme izgradilo dosta stambenih objekata u prigradskim naseljima gdje je ujedno niža cijena po metru kvadratnom.

„Iako je veća potražnja za stanovima u samom centru grada Distrikta, zabilježen je rast potražnje i za stanove koji se nalaze van grada, a cijena takvog jednog stana u naselju Donji Brezik po metru kvadratnom iznosi 2.050 maraka“, rekla je Tanasić.

U ovom ljetnjem periodu kada je i aktuelna sezona godišnjih odmora, istakla je Tanasić, vlada velika potražnja za izdavanjem stana na dan u Distriktu.

Prema njenim riječima, prisutna je na tržištu velika ponuda kuća koje su na prodaju, te se prosječna cijena kreće od 180.000 do 200.000 hiljada.

„U ponudi imamo i luksuznije kuće koje prelaze ovu prosječnu cijenu, a trenutno najskuplja kuća koja se prodaje nalazi se u naselju Kolobara i košta 1.000.000 maraka“, istakla je Tanasić.

Stručnjaci navode da su osnovni razlozi visokih cijena stambenih objekata to što je prisutna neizvjesnost na tržištu po pitanju građevinskog materijala, radne snage, dobiti investitora, inflacije, nedostatka konkurencije, te da sve ukazuje na to da su cijene nekretnina dosegle svoj vrhunac.

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno