bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom u prvom upisnom roku u srednje škole upisano 748 učenika, planirano 760

U prvom upisnom roku učenika u prve razrede u četiri srednje škole na području Brčko distrikta upisano je 748 učenika, od ukupno planiranih 760. Drugi upisni rok planiran je krajem kolovoza nakon završenih popravnih ispita u osnovnim školama.

„Početkom tjedna, 24. i 25. lipnja u četiri srednje škole održan je upis učenika u prve razrede, prvog dana upisivali su se učenici koji su imali odličan i vrlo dobar uspjeh u osnovnim školama, a drugi dan učenici s dobrim i dovoljnim uspjehom“, kazao je Srđan Kisić, predstojnik Pododjela za srednje obrazovanje resornog Odjela Vlade Brčko distrikta, dodavši da je sve proteklo u najboljem redu.

U prvom upisnom roku Tehnička škola i Gimnazija su ispunile planiranu kvotu, te su sva mjesta u svim smjerovima popunjena, a Srđan Kisić navodi da je jedno upražnjeno mjesto u Ekonomskoj školi, smjer Financijski tehničar, te u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi 11 mjesta, smjer Cvjećar-pekar-mesar.

Prema njegovim riječima nakon završenih popravnih ispita u osnovnim školama, koji će biti održani u kolovozu, uslijedit će i drugi upisni rok, te će vjerojatno biti popunjena sva mjesta.

„I ove godine nastavlja se trogodišnja praksa financiranja deficitarnih zanimanja, odnosno onih zanimanja za koje se zna da su tražena na tržištu rada, a to su iz oblasti mašinstva i obrade metala, smjer Zavarivač-varilac i instalater-autolimar, zatim oblast elektrotehnike zanimanje Električar, iz oblasti prometa zanimanje Vozač motornih vozila i iz ugostiteljstva i turizma, smjer Kuvar-kuhar“, dodao je Kisić, napominjući kako iznos novčanih sredstava za deficitarna zanimanja iznosi 100 maraka mjesečno, ukupno 10 mjeseci u jednoj školskoj godini. Ove godine prilikom upisa u prve razrede u srednje škole nije bilo prijemnih ispita, nego se princip bodovanja zasnivao na općem uspjehu učenika za zadnje četiri godine u osnovnim školama.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno