bdf.brcko@gmail.com

Na pomolu stari-novi lopovluk u Brčko distriktu BiH

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Na pomolu stari-novi lopovluk u Brčko distriktu BiH

 

Dana 18.09.2007.,Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sa preduzećem „Vindija“ iz Varaždina,potpisala je ugovor o prodaji 100 hektara zemljišta izuzetog od PD „Posavina“,za 700.000 (0.70 KM/1m2) za gradnju velikog prehrambeno-industrijskog kompleksa.

 

Vindija se ovim ugovorom obavezala da će na ovom zemljištu izgraditi farmu pilića i prerađivačke kapacitete za piliće meso i mlijeko u kojima će posao dobiti 500 novih radnika.

Vrijednost projekta u prvoj fazi po ugovoru je 70 miliona Eura.

Vlada se ugovorom obavezala obezbijediti potrebnu infrastrukturu, za ovu namjenu utrošeno je 6 miliona KM iz budžeta u 2007.godini.

Rok za izgradnju prehrambeno-industrijskog kompleksa Vindija u Brčkom bio je u proljeće 2009.godine.

Čelnici zakonodavne i izvršne vlasti u to vrijeme bili su:

– Mirsad Đapo – gradonačelnik

– Anto Domić – zamjenik gradonačelnika

– Milan Tomić – predsjednik skupštine

– Ivan Krndelj – zamjenik predsjednika skupštine

Od tada je prošlo više od 17 godina,a od Vindije ni traga ni glasa, ali je Vindija u gruntovnici upisana kao vlasnik 100 hektara zemljišta.

Koliko je to bio ozbiljan projekat,koji je tada predstavljen kao spas za brčansku poljoprivredu,pokazuje i činjenica da je 30.01.2009.Osnovni sud Brčko distrikta izvršio upis Vindija d.o.o. iz Varaždina sa osnivačkim kapitalom od 8.700 KM. Sjedište registrovanog preduzeća je industrijska zona br.2.

Da bi se ovaj „mega“ projekat mogao ostvariti  bilo je neophodno uništiti preduzeće PD Posavina,koje je obrađivalo 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.To zemljište je bilo imovina PD Posavine.

Proizvodilo se 36.000 tona pšenice ili 48.000 tona kukuruza,a zapošljavali su inžinjere,traktoriste,kombajnere,mehaničare,sa zavidno visokim platama i dobrim standardom.

Ako revitalizacija PD Posavine i poljoprivredna proizvodnja nije bila strateški interes za dobrobit svih građana i ako su vlasti ocijenile da imaju bolja rješenja sa imovinom ovog preduzeća,morali bi se danas suočiti sa rezultatima tih rješenja.

Šta bi sa uloženih 6 miliona KM budžetskih sredstava?Šta bi sa prodatog zemljišta?Znači li to da je vlast distrikta kao opšti stateški interes razvoja brčanske privrede uložio  u zemljište 6 miliona KM budžetskog novca i 100 hektara plodnog zemljišta i sve to prodala stranom investitoru za 700.000 KM?

Da li je registrovana Vindija fiktivno ili aktivno pravno lice?

Ako je sve ovo istina , a  istina je,  šta radi tužilaštvo kao i  supervizor za Brčko distrikt BiH.

Zašto nema tužbe  protiv Vindije za izgubljenim uloženim sredstvima od 6 miliona KM,izgubljene dobiti za 17 godina i povrat zemljišta zbog ne ispunjenih ugovornih obaveza.

Nasuprot svemu navedenom danas Vindija traži od izvršne i zakonodavne vlasti da se dozvoli preknjižavanje vlasništva sa Vindije na novog kupca iz Brčkog,čime bi se izgubio svaki trag lopovluka smišljenog 2007.god.te zaštitili svi odgovorni za ovu rabotu.

Mi iz Demokratske Fronte Brčko distrikta BiH sumnjamo da ovo zemljište možda ima veze sa još neutvrđenom trasom autoputa kroz Brčko distrikt BiH,čime bi se stvorile predpostavke da Brčko Distrikt otkupi svoje zemljište i ponovo daju budžetska sredstva kao što su i dali i onih naprijed navedenih  6 miliona KM.

OO DF BRČKO DISTRIKT BIH

 

Izdvojeno