bdf.brcko@gmail.com

Regulacioni plan „Ficibajer“ predviđa, odnosno obuhvata dinamiziranje turističkog ravoja Brčkog

Izvještaj o radu brčanskog Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj dobio je podršku zastupnika Skupštine Distrikta, čime se, smatraju u rukovodstvu ovog Zavoda, u potpunosti opravdalo njegovo formiranje.

„Od kako je počeo sa djelovanjem Zavod je ukupno sačinio 110 glavnih ili idejnih projekata uz 17 regulacionih planova čija finansijska vrijednost izrade je za 15 procenata veća od ukupnih sredstava koje i brčanska Vlada, odnosno Skupština, kroz budžet izdvojila za naše funkcionisanje”, rekao je direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Ismet Dedeić.

U ovoj godini Zavod je uradio na zahtjev brčanske Vlade i sedam regulacionih planova. „Među njima najznačajniji je sigurno Regulacioni plan „Ficibajer“, jer taj plan predviđa, odnosno obuhvata dinamiziranje turističkog ravoja Brčkog kroz gradnju turističko-ugostiteljskih i sportskih objekata na ovom području“, ističe Dedeić, akcentirajući da su ovim planom stvorene infrastrukturne i druge mogućnosti, za izlazak na obalu rijeke Save.

Svakako da je među izuzetno značajnim projektima i projekat „Ciglane”, koji se praktično nadovezuje, odnosno geografsko-tehnički nastavlja na projekat “Ficibajer”. Ono što je praktično u cjelokupnom ovom kompleksu najznačajnije jeste, projektovanje i izgradnja multifunkcionalne sportske dvorane.

„Dvorana je posebna priča, jer tu je do sada urađeno tri projekta, s obzirom kako koja vlast dođe, oni mijenjaju koncepciju. No u svakom slučaju dvorana će vjerujem biti sagrađena i to vrlo vjerovatno kroz projekat javnog-privatnog partnerstva“, zaključio je direktor brčanskog Zavoda planiranje, projektovanje i razvoj Ismet Dedeić.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno