bdf.brcko@gmail.com

Dodik genocid nazvao greškom, a kaže da će se otcijepiti ‘čim se stvore uslovi’

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je na mitingu “Srpska te zove” da srpski narod nikoga ne mrzi, ali da se ne plaši nikoga i ničega i da će sačuvati svoju Republiku.

“Mi znamo da cijenimo tuđe suze i znamo kolika je odgovornost pred nama”, rekao je Stevandić, poručujući da su svi koji su za mir dobrodošli u RS.

“Niste dobrodošli, ako želite nas da ukidate, a naciste da nagrađujete”, rekao je Stevandić.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija uvijek uz RS.

“Važno je da se držimo zajedno i okupljamo”, rekla je ona.

Istakla je da je Srbija uvijek bila za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Potom je rekla da su srpski zvaničnici jedini u regionu iskazali žaljenje zbog žrtava drugih naroda na Balkanu, podsjećajući da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Srebrenici i da do danas niko nije odgovarao za taj napad.

Ona je kazala da je rezolucija o Srebrenici koja se prirema u UN uperena protiv srpskog naroda, ali da je Srbija uložila diplomatske napore da se tome suprotstavi.

“Pokazat ćemo duh prkosa i ponosa. Srbija će biti uz RS dok je svijeta i vijeka”, poručila je Brnabić.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je ponosna na RS jer je otvorena za sve ljude koji poštuju njene zakone.

“Nikada nismo pravili razliku i etiketirali ljude i nikada to nećemo činiti”, rekla je Cvijanović.

“Stotinu puta sankcionišite, nećemo dati RS, donesite stotinu rezolucija, nećemo vam dati Republiku Srpsku – poručila je Cvijanović, dodajući da RS neće da nosi teret koji pokušavaju da joj nametnu.

Cvijanović je poručila Christianu Schmidtu da neće intervenisati u nastavne programe.

“Nećeš se miješati u naše nastavne programe i učiti našu djecu o zločincima, učiti ih da je Naser Orić heroj, a ostali zločinci”, rekla je ona.

Predsjednik RS Milorad Dodik počeo je izlaganje o Srebrenici, nazvavši genocid počinjen u ovom gradu “greškom” te da srpski narod ne može da živi u istoj zemlji s onima koji pokušavaju da ga proglase genocidnim.

“U ime RS želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora i mržnje, ali nije bio genocid”, negirao je po ko zna koji put genocid – sudski presuđen.

Dodik je rekao da će kompletno rukovodstvo RS, na dan kad se u Generalnoj skupštini UN bude odlučivalo o rezoluciji u Srebrenici, čitav dan provesti u Srebrenici.

On je istakao da “zločine nad 3.500 Srba sa područja srebreničke regije niko osim srpskog naroda ne spominje i ne primjećuje i da su to zločini bez kazne, dok istovremeno pokušavaju da ih proglase genocidnim narodom”.

“Nemojte to da radite, jer to ne doprinosi životu u BiH. Ovo nas neće spojiti, ovo nas trajno razdavaja i ne želimo da živimo s vama koji kažete za srpski narod da je genocidan. Ne želimo da živimo s vama i nećemo biti s vama u istoj državi”, rekao je Dodik.

Potom je naveo i kada će se, navodno, “odvojiti RS od Federacije”.

“Čim se stvore uslovi. Valjda će i Trump pobijediti”, poručio je Dodik te dodao da “naši prijatelji razumiju o čemu govorim”.

 

 

Izvor: raport.ba

Izdvojeno