bdf.brcko@gmail.com

Povećani podsticaji za brčansku poljoprivredu ali poljoprivrednici i dalje nezadovoljni

Lijepa vijest za poljoprivrednike u Brčko distriktu – 16,5 miliona maraka za podsticaje u poljoprivredi. Najveći izdvojeni iznos do sada, čak 2 miliona maraka više u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč brojnim izazovima s kojima se suočavaju poljoprivrednici, povećanje podsticaja i dodatna podrška lokalne Vlade predstavljaju značajan korak u podupiranju poljoprivrede u Brčko distriktu.

Drago Novaković iz sela Brezovo Polje dugi niz godina bavi se poljoprivrednom proizvodnjom i tovljenjem bikova. Trenutno sije 10 hektara pšenice i strnih žita i 10 hektara kukuruza. Svoje proizvode uglavnom plasira privatnim mlinovima, jer državnih već odavno nema. Kaže da je plasman proizvoda dobar, međutim otkupne cijene nisu zadovoljavajuće.

Pa ja lično, nije ja, svi moji poljoprivredni proizvođači nismo pogotovo za pšenicu i strna žita, to nismo zadovoljni, to se uvozi sa strane, naša domaća ne valja, nije kvalitet, pa nekada i ne bude kvalitet da budemo objektivni, ali cijena nikakva.

DRAGO NOVAKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA SAVA BREZOVO POLJE

Rad pod otvorenim nebom je težak, a kora hljeba poljoprivrednika krvava. Uprkos brojnim izazovima, za egzistenciju čovjek se uvijek mora boriti.

Velike su dadžbine, troškovi su veliki, velika su ulaganja, repromaterijal je lani prekoviše skup. Malo je sad nešto popustilo gnojivo. Kad saberete nema nigdje, samo taremo leđa sebi.

DRAGO NOVAKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA SAVA BREZOVO POLJE

Iz budžeta Distrikta prošle godine isplaćeno je više od 13 miliona maraka za podsticaje. Ove godine, lokalna Vlada dodatno podržava poljoprivrednike povećavajući podsticaje za 10% za sve oblike proizvodnje, osim uzgoja krava, gdje je podsticaj povećan za 200 maraka po grlu.

Cilj je ublažavanje negativnog uticaja na tržištu repromaterijala, inflacije kao i klimatskih promjena. Treba amortizovati te operativne troškove, održati produktivnost, likvidnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. Treba obezbijediti kontinuitet kvaliteta i kvantiteta primarne proizvodnje, zatim preradu i plasmana proizvoda na tržište.

ZIJAD NIŠIĆ, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BIH (SBIH)

Iako ova inicijativa predstavlja značajan korak u podršci poljoprivrednicima i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, ipak u ovoj lokalnoj zajednici primjećuje se manji iznos podsticaja u pojedinim granama u poređenju s Federacijom i Republikom Srpskom.

Republika Srpska je po hektaru 500 maraka pšenica plus po kili preradoagrarni fond što to refundira, daje, a u nas je evo bio 300 maraka po hektaru, 10% to je 30 maraka, to je 3 marke kako ja znam izračunati po dulumu. Zapravo nismo još u nekim granama izravnali.

DRAGO NOVAKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA SAVA BREZOVO POLJE

Pored povećanja za 10%, uvećani su i zagarantovani iznosi, kao i maksimalni iznosi za fizička lica, fizička lica u sistemu PDV-a te za pravna lica. Povećani su i podsticaji za investicije i mehanizaciju.

Tu je povećan iznos i maksimalni za 10%, a isto tako je povećan u procentima. Dosad je bio podsticaj 30% od novonabavne vrijednosti, da li bila u pitanju investicija ili mehanizacija, a sada je to 40% od novonabavne vrijednosti.

MILENKO NINKOVIĆ, ŠEF ODJELJENJA ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU (SNSD)

Za brčanske poljoprivrednike i ove godine osigurano je milion maraka za regresirano gorivo, osiguravajući im podršku u poslovanju. Investiranje u poljoprivredu, naročito u mlade poljoprivrednike od ključne je važnosti za očuvanje vitalnosti i konkurentnosti poljoprivrednog sektora u Brčko distriktu.

 

 

Izvor: plural.ba

Izdvojeno