bdf.brcko@gmail.com

Ko se sve odazvao Konakovićevom pozivu okupljanja Bošnjaka regiona

Politički predstavnici Bošnjaka iz BiH i regiona okupili su se danas u 12 sati na Baščaršiji, a među njima se nalaze Elmedin Konaković, Usame Zukorlić, Sevlid Hurtić, Ramo Isak…

Nakon fotografisanja, prisutnim medijima obratio se ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, ujedno i organizator današnjeg okupljanja.

– Ideja iz Skoplja je da se formira klub parlamentaraca Bošnjaka na ovim prostorima i mislim da ćemo tu ideju danas pomjeriti naprijed. U opušteno razgovoru otvorit ćemo vrata za još neke teme, a onda ćemo pozvati sve kolege da nam se priključe, da uključimo bošnjačka vijeća, akademsku zajednicu i još neke važne ljude sa ovih prostora, da se malo više na ekspertskom nivou govori o nekim važnim pitanjima, rekao je Konaković.

Potom je Konaković još jednom uputio poziv ostalim strankama, ali i bošnjačkim intelektualcima da se okupe oko ove ideje.

– VKBI je veoma važan faktor u onome što planiramo raditu u ovom procesu, svaka od stranka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović. Još jednom ih pozivamo da se okupimo, da ne dajemo značaj ko je prvi znao ko nije zvao. Neka sazovu naredni sastanak i rado ćemo se odazvati.

Kazao je da je ovo okupljanje koje ima poruke mira i suživota i da to više niko ne može zaustaviti.

– Jedinstvo Bošnjaka regiona mora biti na malo većem nivou, poručio je on.

Na pitanje novinara, Konaković je kratko prokomentarisao jučerašnji sastanak političkih predstavnika iz RS i Srbije u Beogradu.

– Nemojte propuštati šansu da odgurnete kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda. Ovo što oni rade zapravo kao da žele da prigrle taj genocid i one koji su to počinili, to je šokantno i čudno, kazao je.

Inače, zvanični dio sastanka počet će u 16 sati u jednom sarajevskom hotelu nakon čega će se medijima obratiti učesnici na press konferenciji.

 

(Oslobođenje)

Izdvojeno