bdf.brcko@gmail.com

NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških rezervnih snaga u Bosni i Hercegovini,

Nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić jučer izjavio da NATO šalje bataljon rezervnih snaga u našu zemlju, portal Klix.ba se obratio NATO savezu.
Pitali smo da li će NATO rasporediti rezervne snage u BiH i ako da, o kojim snagama se radi.

“NATO i Evropska unija imaju dugogodišnju saradnju u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških rezervnih snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Althea koju vodi EU. EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, uz podršku NATO-a, prema Berlin plus aranžmanima”, navodi se u odgovoru iz centrale u Briselu.

Zvizdić je jučer izjavio da NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea i da je takva dugoočekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnost.

Zvizdić je i ranije pozvao NATO da da rasporedi kontigent vojnika u Brčko distriktu, a snage EUFOR-a na “frekventniju prisutnost” u povratničkim mjestima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga prije dva dana boravio u Briselu gdje je tražio proaktivno angažovanje NATO-a, uključujući i mjere odvraćanja, s ciljem preveniranja bilo kakvog narušavanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. To uključuje i vraćanje NATO snaga u vojne baze u BiH.

Podsjećamo, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je u više navrata govorio da je sve spremno za proglašenje nezavisnosti RS-a i da će to učiniti u slučaju da visoki predstavnik u BiH nametne odluku o državnoj imovini.

Izdvojeno