bdf.brcko@gmail.com

DODIK OPET ZAPRIJETIO SECESIJOM, ORBAN GA PODRŽAO

Republika Srpska nikada neće prihvatiti mjere stranaca, rekao je danas predsjednik tog entiteta Milorad Dodik u obraćanju novinarima povodom posjete mađarskog premijera Viktora Orbana.

– Ovo što radi nelegalni Šmit je udar ne samo na nas nego i na evropske vrijednosti. Molimo samo Evropu da nam omogući naš lokalni dogovor, između predstavnika legalno izabrana tri naroda. Ukoliko bude drugačije, donijećemo odluku o svom statusu – kazao je Dodik.

Premijer Mađarske poručio je da je Milorad Dodik “konstruktivan rukovodilac i zbog toga Evropa treba da oda priznanje za njegov rad”.

– BiH kao jedna decentralizovana zemlja, ne može da se centralizuje bez odluke entiteta. Onaj ko to želi da radi, radi to protiv volje entiteta – rekao je Orban.

Poručio je da ako se jednoj zajednici oduzme imovina, to dovodi do velikih problema, te dodao da nije došao u Banjaluku samo zbog simpatija.

– Već zbog toga što Srbi i predsjednik Dodik rade ispravne stvari. I u politici znači koliki ste, ima velikih i onih manjih. Mnogo više ima onih koji se slažu sa vamam ali ne smiju javno to da kažu. Јa mogu to javno da kažem, jer imam stabilnu Vladu kod kuće. Mogu sebi da dozvolim da kažem da je nepravedna politika prema Republici Srpskoj. Treba razgovarati i sakupiti one koji razumiju srpski narod, kako u RS tako i u Srbiji. Od 1. jula preuzimamo mjesto predsjednika EU, imaćemo tim koji će se baviti BiH – rekao je Orban.

Izdvojeno