bdf.brcko@gmail.com

Vlada Brčkog: Više od 650 hiljada KM za štetu nastalu zbog afričke svinjske kuge

Na prijedlog Odjela za javnu sigurnost Vlada Brčko distrikta je odobrila isplatu novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 651.878 KM, kao naknadu štete koju su pretrpjele 24 osoba s teritorija Brčkog uslijed pojave bolesti afričke svinjske kuge.

U saopćenju Vlade Brčko distrikta BiH se navodi kako su na današnjoj sjednici razmatrane i usvojene razne odluke.

Vlada Brčko distrikta je, na prijedlog Odjela za komunalne poslove, odobrila Smjernice za izradu Nacrta pravilnika o kupcima-proizvođačima i zajednicama obnovljive energije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a na prijedlog istog Odjela dana je saglasnost i za pribavljanje odobrenja za građenje za izgradnju dva poslovna objekta JP Komunalno Brčko.

Također, usvojen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na prijedlog Odjela za obrazovanje usvojena je Odluka o broju učenika za upis u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu te je odobren Program utroška sredstava za dodjelu donacija maturantima srednjih škola za 2024. godinu.

Članovi Vlade su na prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge odobrili Program utroška sredstava za podršku djeci nakon izlaska iz domova za djecu bez roditeljskog staranja za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 20.000 KM. Na prijedlog istog odjela donesena je Odluka kojom se utvrđuje pravo na nabavu lijekova korisnicima stalne osnovne novčane pomoći kao pravo iz sustava socijalne zaštite i procedura za ostvarivanje tog prava.

Izdvojeno