bdf.brcko@gmail.com

“BiH prvo ulazi u NATO, pa u EU! Dejton pada!”

“Nije Brisel tamo samo da se od njega češu za pare! Ovo je period u kojem BiH treba da pokaže da li je sposobna kao društvo da i hoda i žvače žvaku! Žvakanje žvake je ulazak u NATO! Ako ima toliko žaba, progutaj najveću! Najveća žaba je mir!”, istakao je Dušan Janjić.

Hadžifejzović: „Je li otvaranje EU vrata bh. čistilište?“

Janjić: „To što nas čeka – već smo prošli, ali smo pali na nekoliko ispita! Sad se otvara prilika da poslije pedeset godina odradimo i da probamo da ne zaratimo! Ovo što se otvorilo, tzv. pregovori o članstvu – to je nova prilika, sada organizovana, da se u BiH krene putem reforme. Nema više Jugoslavije! Pregovori će čekati još par mjeseci, dok se sve zemlje EU ne izjasne da to podržavaju! To može trajati jedno godinu dana, dok se sve posloži! Ne treba tu žuriti! Mada, igrači su dosta poznati da bi ulijevali optimizam!”

Hadžifejzović: “Koliko su lideri svjesni da će neki od njih biti na meti? Otvaraju vrata oni koji će biti počišćeni?”

– OGLAS –

Janjić: “To je tačno! Postoje mehanizmi da se stvar olakša! NATO je predigra! Ne znam da je iko ušao u EU, a da nije prvo ušao u NATO! To je pitanje: hoćeš li da garantuješ mir ili hoćeš u rat! Ovo je period u kojem BiH treba da pokaže da li je sposobna kao društvo da i hoda i žvače žvaku! Žvakanje žvake je ulazak u NATO! Prvo NATO, pa EU! Ako ima toliko žaba, progutaj najveću! Najveća žaba je mir!”

Hadžifejzović: “Koliko otpora očekuješ od Dodika i Srbije? Eto, EU nije problem, ali koliko će problem biti NATO?”

Janjić: “Mislim da je vrijeme sazrelo, i NATO-u i EU! Shvatili su: ‘Nećemo se mi s vama mlatiti – gutajte žabu!’ Treba zaboraviti želju Putina da se zaustavi širenje NATO-a! U pitanju su mjeseci da Srbija uđe u NATO! Kad je BiH u pitanju, tu sreću kvari samo Dodik zbog obećanja Putinu! Kad bi mu se Srbija izmaknula, to bi bilo drugačije!”

Hadžifejzović: “Misliš da će Dodik progutati i NATO žabu?”

Janjić: “Dodik sebi produžio politički život! Od njega ništa ne očekujem! Nije važan! Sretan je zbog početka pregovora sa EU! Prostor se suzio! Svi su spremni da reaguju. Govorim o NATO-u, a sve je tanja vatra koju Dodik može da potpali!”

Hadžifejzović:  “Dodik traži da entitet ostane kao cjelina u procesu. Misliš li da će u tom procesu ostati dejtonsko uređenje?”

Janjić: “Ako misli da će ostati Dejton, što ide u EU?! Dejton je uradio svoj posao… zaustavio je rat! On ili se zafrkava s vama ili ne znam…”

Cijelo gostovanje Dušana Janjića pogledajte u videoprilogu.

Dušan Janjić „raskovao“ Dodika: “BiH prvo ulazi u NATO, pa u EU! Dejton pada!”

Izdvojeno