bdf.brcko@gmail.com

Tragom poslaničkog pitanja: Kako brčanska Komisija za izlaganje nezakonito bogati privilegovane pojedince ?

Na tragu poslaničkog pitanja dopredsjednika brčanske skupštine Ive Filipovića otvorilo se jedno bitno pitanje: da li Komisija za izlaganje Vlade Brčko distrikta BiH bez Zakona o restituciji vrši povrat zemlje, ali samo za odabrane?

Ako se otvori ova Pandorina kutija iz nje bi mogli izaći mnogi privilegovani građani koji bez ikakvog pravnog osnova, preko noći, uz pomoć Komisije za izlaganje postaju bogataši. Izglea da je tako Komisija za izlaganje vratila igralište u Dubravama licu koje za to nema nikakav pravni osnov. Državno zemljište (igralište), na koje je Vlada Brčko distrikta BiH izgradila tribine i drugu infrastrukturu, novi vlasnik prodao je to zemljište trećem licu.

Primjer drugi iz Pandorine kutije kaže da je ranijem vlasniku kuće i zemljišta na autobusnoj stanici, koje je prodao državi još 1975. godine, Komisija za izlaganje mu sada na „nezakonit način“ vratila tu državnu imovinu.

Izgleda da su vraćene čak i neke gradske ulice koje su eksproprisane i plaćene još 1946. godine, čime je stvoren pravni osnov da tu imovinu ponovo naplaćuju. Vraćena su i neka davno eksproprisana zemljišta u Rahiću i drugim mjestima, takođe bez pravnog osnova.

Sve to se dešava pored brojnih i dobro plaćenih organa za zaštitu zakonitosti i to Pravobranilaštva, Tužilaštva, Policije, Kancelarije za sukob interesa Brčko distrikta BiH, OHR-a, a da za tu „pljačku“ javne imovine, koju Kancelarija za upravljanje javnom imovinom još nije ni popisala, niti je neko odgovarao.

Da dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, gospodin Ivo Filipović, nije postavio poslaničko pitanje za jedan konkretan slučaj za ovu štetnu društvenu pojavu javnost nikada ne bi saznala.

Pitamo se da li će neko od nadležnih organa pokrenuti postupak revizije zakonitosti povrata imovine na ovaj nezakonit i privilegovan način i oduzeti nezakonito stečenu imovinu?

Ovo je još jedan primjer otimanja državne imovine po procedurama Komisije za izlaganje Brčko distrikta BiH.

Nadamo se da će ovaj tekst ohrabriti nadležne organe da pokrenu postupke istraga u vezi sa ovom pojavom i da neće ostati sve na poštenom poslaničkom pitanju gospodina Ivice Filipovića.

Da li će poslaničko pitanje gospodina Ivice Filipovića otvoriti Pandorinu kutiju nezakonitog povrata javne imovine (zemljišta, objekata…) privilegovanim pojedincima u Brčko distriktu BiH i da će pak pravna država djelovati u borbi protiv ovog vida korupcije i kriminala ili će se sve ponovo zataškati?

 

Nastaviće se…

 

I.R.

Izdvojeno