bdf.brcko@gmail.com

SDA Brčko: Ko je pristao da Bošnjaci ne budu adekvatno zastupljeni u komisijama za prijem nastavnog osoblja u obrazovanju?

Članovi najužeg rukovodstva Stranke demokratske akcije Organizacije za Brčko distrikt danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su još jednom pozvali gradonačelnika Distrikta dr Zijada Nišića da zaustavi dalje aktivnosti po raspisanom konkursu za prijem nastavnog osoblja u obrazovanju zbog, navode, neravnomjerne zastupljenosti Bošnjaka u Komisijama za prijem.

„Trenutni sastav Komisija za prijem sa manjim brojem Bošnjaka ne odražava sastav stanovništva u Brčko distriktu čime se krši Statut ove lokalne zajednice, te to u konačnici može dovesti i do toga da prijem budućeg nastavnog kadra može biti sličan sastavu komisija“, istakao je Senad Osmanović, potpredsjednik ove stranke.

Pomenutim konkursom raspisano je 28 pozicija za prijem nastavnog osoblja na neodređeno vrijeme. Formirane su i komisije za realizaciju istog.

Osmanović je ovom prilikom pojasnio kako po Statutu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, član 20. definiše da sastav komisija treba da odražava sastav stanovništva dok u konkretnom slučaju sastav Komisija za prijem nastavnog osoblja izgleda na sljedeći način:

  • Za prijem 23 nastavnika komisija je sastavljena od po tri Srbina, jedan Hrvat, jedan Bošnjak
  • Za prijem četiri nastavnika komisija je sastavljena od po dva Srbina, jedan Hrvat, dva Bošnjaka
  • Za prijem dva nastavnika komisija je sastavljena od po jedan Srbin, jedan Hrvat, tri Bošnjaka

Za prijem radnika na određeno vrijeme:

  • Za prijem 10 radnika komisiju čine od po tri Srbina, jedan Hrvat, jedan Bošnjak.
  • Za prijem 14 radnika komisiju čine od po dva Srbina, jedan Hrvat i dva Bošnjaka.

„Ovakav sastav komisija za prijem u obrazovanju je ozbiljan presedan kojim se tendenciozno Bošnjaci pokušavaju svesti na najmalobrojniji narod u Distriktu, te se time šalje loša poruka da su Bošnjaci nesposobni da budu članovi Komisija za prijem nastavnog osoblja koje će sutra učiti svu djecu“, kazao je Esed Kadrić, predsjednik Stranke demokratske akcije u Brčkom.

Kadrić je na kraju dodao da ovakva praksa nije dobra, te je pozvao predstavnike Bošnjaka u Brčko distriktu koji participiraju u vladajućoj većini da zaustave dalje aktivnosti po ovom pitanju dok se ne izaberu prijemne komisije čiji će sastav odražavati i sastav stanovništva u Brčko distriktu.

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno