bdf.brcko@gmail.com

I Brčak učestvovao u obmanjivanju javnosti pričom o naoružavanju Srba u Srebreniku

Na društvenim mrežama objavljen je audio-snimak u kojem autor poziva Bošnjake na oprez jer je dobio “potvrđenu informaciju” da se Srbi u Srebreniku naoružavaju s ciljem da “krenu u napad” i izazovu oružane sukobe, ali su istražni organi utvrdili da je potpuno neutemeljena i izmišljena sa očiglednim ciljem izazivanje haosa i međunacionalnih sukoba u BiH, javlja ATV.

Snimak je podijeljen na Tiktok nalogu “”Ado_Krajišnik @_admir_ervina” i ubrzo je postao viralan, te izazvao uznemirenost građana.

Iza snimka stoji nekoliko radikalizovanih pojedinaca koji su identifikovani i nedavno privedeni i ispitani u Sipi, sa svime je upoznato i Tužilaštvo BiH čija se reakcija očekuje, a kao autor snimka identifikovan je D.B. /34/ iz Tuzle, navodi ova televizija.

Autor u audio-poruci govori da je od prijatelja Ј.K. dobio “potvrđenu informaciju” da mu je prijatelj Srbin iz Srebrenika pokazao puške i municiju i rekao da su srpskom stanovništvu iz Republike Srpske poslati i podijeljeni sanduci s naoružanjem, te da ih “primoravaju da krenu u napad” i da očekuje da će doći do oružanih sukoba. On govori da su svi Srbi morali uzeti oružje, a oni koji to nisu učinili već su napustili zemlju i odselili se kod rođaka u inostranstvo da bi izbjegli incidente.

Dosadašnja istraga je pokazala da je Ј.K. stvarna osoba, te da je nastanjen u Brčkom. Ni jedan ni drugi do sada nisu prolazili kroz policijske evidencije kao osobe sklone vršenju krivičnih djela, piše ATV.

Ovu audio-poruku na Tiktoku je podijelio A.V. /30/ iz Sanskog Mosta. Profil mu je pun fotografija sa ratnom ikonografijom. Pozirao je u maskirnoj uniformi sa oružjem u rukama, dijelivši snimke sa “Hasinog vrha”, uz stihove “Ako poginem nemoj žaliti”.

Iako su svi identifikovani i ispitani, snimak je i dalje prisutan na Tiktoku i nije obrisan. Dosada je dostigao više od 180.000 pregleda, navodi ATV.

U sijanje straha od naoružanih Srba uključili su se i pojedini mediji iz FBiH, ali i profesor sa Katedre za odbrambene tehnologije na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Berko Zečević, koji je za Slobodnu Bosnu rekao da mu muškarac sa audio-snimka zvuči uplašeno, te da ga sve podsjeća na stanje iz 1991. godine.

Zečević smatra da je formiranje Žandarmerije u Republici Srpskoj bio prvi indikator da predsjednik Milorad Dodik “dugoročno planira da napravi paravojnu formaciju, između policijskih i vojnih formacija, koja djeluje na prostoru Republike Srpske i koju može izvesti na entitetsku granicu”.

On je ocijenio i da je pitanje trenutka kada će Dodik dobiti “mig” od strateških partnera da stvori konfederaciju u BiH. Zečević, ipak, zaključuje da “rata neće biti”, ali će “biti incidenata” i budala.

Nedavno je islamski teolog Midhat Ćeman na predavanju, koje je objavljeno na Јutjubu, otvoreno pozivao na rat u BiH, nakon čega su izostale reakcije istražnih organa, a od Ćemanovih istupa nisu se ogradili ni Islamska ni međunarodna zajednica niti sarajevska politika.

 

 

(srna)

Izdvojeno