bdf.brcko@gmail.com

Kultura sjećanja na ratne godine u Brčkom: Spomenici ArmijI BiH, HVO-u i Vojsci RS

Sve tri sukobljene strane i vojničke žrtve rata u Bosni i Hercegovini imaju spomenike u gradu na Savi, koje se nalaze u krugu od nekoliko stotina metara.

Spomenici Vojsci Republike Srpske, Hrvatskom vijeću obrane (HVO) i Armiji BiH nalaze se u Brčkom u krugu od par stotina metara.

Spomenik Vojske RS za žive i mrtve borce srpske nacionalnosti je djelo kipara Miodraga Živkovića iz Beograda.

“Srpskim braniocima Brčkog”, piše na spomeniku koji se nalazi na trgu ispred zgrade Opštine uz napisana i četiri “ocila”.

Ako produžite malo niže prema obali Save, ispred zgrade Gradske vijećnice, koja je napravljena za vrijeme Austrougarske monarhije, primijetićete i spomenike vojskama Hrvata odnosno Bošnjaka.

“Spomenik šehidima i poginulim borcima Armije BiH” je naziv posvećem žrtvama bošnjačke nacionalnosti uz natpis “Da se ne zaboravi ‘92-‘95. Čuvarima Bosne” , dok se samo 20-ak metara dalje, takođe ispred Gradske vijećnice, našao spomenik HVO-u. “Spomenik je sveden na gotovo tri arhetipska elementa: trokut, kvadrat i kružnicu, odnosno trodimenzionalna tijela čija projekcija su gornji likovi. Tri elementa, tri znaka simbolišu sveto trojstvo: Oca, Sina i Svetog duha, osnovu hrišćanskog vjerovanja”, navedeno je na portalu “Kultura sjećanja” o spomeniku, koji je posvećen poginulim pripadnicima 108. pješačke brigade HVO-a. “Vaša žrtva nama putokaz”, navedeno je na spomeniku hrvatskim vojnim žrtvama u Brčkom.

mondo.ba

Ovdje treba dodati još spomenik civilnim žrtvama rata u Brčkom pa da se zaokruži priča o brčanskim spomenicima.

Kakvu poruku oni nude, kakvu kulturu sjećanja? Bile tri vojske, bošnjačka, hrvatska i srpska, koje su međusobno ratovale i kao uzgred ubijale i civile. Svi u istom košu, svi jednako dobri i svi jednako loši.

MIR MIR MIR NIKO NIJE KRIV. SAMO ŠTO MIR NIJE NA VIDIKU NEGO NEŠTO DRUGO. IMA NEŠTO TRULO U KULTURI SJEĆANJA U BRČKOM.

Izdvojeno