bdf.brcko@gmail.com

ANALIZA IZ BERLINA – DPC: Schmidtova odluka je posljedica 2. oktobra i udvostručavanje neuspjele politike SAD i EU

Jučerašnje nametanje visokog predstavnika Christiana Schmidta, odluka kojom se “deblokira” formiranje vlasti u Federaciji BiH rezultat je loše izvršenog nametanja 2. oktobra, kada su se zatvarala birališta, što je isto tako trebalo da „deblokira“ formiranje vlade. To nema nikakve veze sa implementacijom mira – mandatom visokog predstavnika. To je udvostručavanje neuspjele politike koju vode SAD i EU kako bi obuzdali problem i osnažili lokalne oligarhe kao garante „stabilnosti“, navodi se u komentaru Vijeća za politiku demokratizacije (DPC) sa sjedištem u Njemačkoj.

“EU se načelno protivi takvim nametanjima, ali će biti rasterećena rezultatom, koliko god kratkog vijeka bez sumnje bio. Umjesto da se zapitaju zašto njihova balkanska politika stalno pogoršava stvari, SAD i EU kopaju. DPC već godinama poziva na sveobuhvatnu reviziju strateške politike. Sada je trenutak da se uozbiljite i odbacite promašenu politiku i one koji je guraju. Bližu analizu nametanja i njegovih efekata daćemo nakon popodnevnog zasjedanja sjednice Parlamenta Federacije”, kaže se u reakciji DPC-a.

Podsjećamo, Christian Schmidt je jučer donio odluku kojom je za imenovanje Vlade FBiH dovoljan potpis samo predsjednice FBiH, čime je poništio ustavnu mogućnost potpredsjednika iz reda Bošnjaka da odlučuje o imenovanju Vlade. Schmidt je naredio Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da danas mora održati sjednicu i potvrditi Vladu FBiH.

 

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno