bdf.brcko@gmail.com

Povodom državnog obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja: Opasnost istorijskog revizionizma

Sinoć je, osmu godinu zaredom (ne računajući 2020. godinu, kada zbog pandemije kovida 19 i proglašenog vanrednog stanja nije bilo komemoracije), održana centralna državna komemoracija povodom početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Fond za humanitarno pravo (FHP) skreće pažnju na utvrđene činjenice o ratu na Kosovu i bombardovanju SRJ, i upozorava na opasnost od istorijskog revizionizma koji sprovodi država.

Podsećamo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić do 2022. godine na komemoracijama povodom početka bombardovanja govorio o hiljadama ubijenih u vazdušnim napadima NATO-a, najčešće o 2.500 žrtava. Na komemoraciji 2018. godine izjavio je da Republika Srbija ima „više od 2.000 zapisanih i dobro zapamćenih imena”. Međutim, od kako je 19. oktobra 2021. godine Skupština Srbije odbila predlog da se formira prethodno najavljena republička komisija sa zadatkom da napravi spisak žrtava bombardovanja, predsednik je prestao da pominje broj nastradalih. Spekulisanje ovim brojem nastavio je javni medijski servis RTS koji je ove godine istakao da je u NATO bombardovanju ubijeno „1.100 pripadnika vojske i policije” i „oko 2.500 civila, mada precizna lista žrtava još nije utvrđena”.

Iako Republika Srbija nikada nije popisala žrtve NATO bombardovanja, Fond za humanitarno pravo (FHP) i Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) objavili su 2014, u okviru projekta REKOM, poimenični popis žrtava. Prema ovom popisu, u NATO napadima poginulo je 756 ljudi, i to 452 civila i 304 pripadnika oružanih snaga. Od ubijenih civila, njih 206 su bili srpske ili crnogorske etničke pripadnosti, 218 su bili Albanci, 14 Romi, a 14 civili drugih nacionalnosti. U bombardovanju je stradalo 275 pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) i MUP-a, i 29 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Ukupno 261 osoba ubijena je na teritoriji Srbije, 10 u Crnoj Gori, a 485 na Kosovu. Ovo je do sada jedini i najpotpuniji spisak žrtava NATO bombardovanja SRJ.

Predsednik Srbije je i ove godine na centralnoj komemoraciji poricao zločine prema kosovskim Albancima koje su pre 24. marta 1999. godine izvršile srpske snage, a koji su dokumentovani u izveštajima FHP-a i međunarodnih organizacija. Istakao je da je Srbija bila kriva samo zato što je želela da bude „svoja na svome” i ciničnim tonom govorio o terminu „humanitarna katastrofa” kojim je opisivano stanje na Kosovu pre NATO bombardovanja.

Predsednik se, kao ni prethodnih godina, nije bavio time šta se dešavalo na Kosovu tokom NATO bombardovanja. Prema podacima FHP i FHP Kosovo, srpske snage su tokom bombardovanja  ubile 6.872 albanska civila. U istom periodu, pripadnici OVK su ubili 328 srpskih civila i 136 Roma i pripadnika drugih nacionalnosti. U sukobima između srpskih snaga i OVK poginulo je 1.204 pripadnika OVK i 559 pripadnika VJ i MUP-a Srbije.

 

Fond za humanitarno pravo podseća javni medijski servis i institucije Republike Srbije da preuveličavanjem broja stradalih u NATO bombardovanju sugerišu da su stvarne žrtve nedovoljno važne i time vređaju njihovo dostojanstvo. Pozivamo ih da prihvatanjem poimeničnog spiska odaju počast svim ubijenim građankama i građanima. Takođe, FHP apeluje na sve državne institucije da prekinu sa istorijskim revizionizmom rata na Kosovu. Priznanje odgovornosti Republike Srbije za zločine prema kosovskim Albancima je jedini moguć put ka prevazilaženju ratne prošlosti i izgradnji zajedničke budućnosti Srba i Albanaca.

 

Fondacija Fond za humanitarno pravo

Izdvojeno