bdf.brcko@gmail.com

Skupština Distrikta usvojila budžet za 2023. godinu u iznosu od 282,3 miliona KM

Skupština Brčko distrikta usvojila je danas na 11. vanrednoj sjednici budžet distrikta za 2023. godinu u iznosu od 282,3 miliona KM.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je i ove godine na vrijeme usvojen budžet za narednu godinu, čime su stvorene pretpostavke za njegovu realizaciju već od prvih radnih dana 2023. godine.

Milić je istakao da  će se raditi na iznalaženju rješenja za finansiranje sportskih klubova jer sredstva koja su dobili za rad u 2022. nisu garant za njihovu finansijsku stabilnost u narednoj godini, kao i za  pomoć građanima u smanjenju troškova električne energije čije povećanje se očekuje od februara 2023. godine.

„Tokom rasprave o amandmanima bilo je i prijedloga za povećanje budžetskih prihoda kojima bi se pokrio povećan rashod za cijene energenata. S obzirom da Zakon o budžetu ne previđa mogućnost povećanja prihodovne strane u toku amandmanskog djelovanja, to je ostavljeno za raspravu o rebalansu budžeta koji će biti u martu ili u aprilu naredne godine“, pojasnio je predsjednik Milić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić istakao je da je ovo druga godina za redom da se budžet Distrikta usvaja u zakonom propisanom roku, da je 37 000 000 KM izdvojeno za kapitalne projekte te da postoji kontinuitet u finansiranju svih socijalnih programa.

„Vlada će krajem drugog mjeseca praviti procjene da li treba osmisliti dodatne programe pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva. U ovom trenutku to nije moguće raditi dok ne vidimo koliku će cijenu električne energije Brčko distrikt ugovoriti i kakve su finansijske mogućnosti Distrikta u smislu primarnog suficita koji će se ostvariti kada se okonča ova fiskalna godina“, rekao je gradonačelnik Kadrić.

Skupština je na vanrednoj sjednici primila k znanju Informaciju o postupku ugovaranja električne energije za potrebe Brčko distrikta BiH u 2023. godini uz zaključak da Javno preduzeće „Komunalno Brčko“  nastavi pregovore s Elektroprivredom Republike Srpske koja se i jedina ponudila da nastavi da Distrikt snadbijeva električnom energijom po uvećanoj cijeni, ali manjoj od tržišne.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da će cijena isporuke električne energije Distriktu biti za 16 eura više u odnosu na dosadašnju  i iznosit će  65 eura za  1000  kilovat sati električne energije, iako će zbog toga Elektroprivreda Srpske ostati bez 191 000 000 KM prihoda koje bi dobila da je tu električnu energiju prodala na slobodnom tržištu.

Petrović je napomenuo da su Distriktu ponuđeni modeli tarifiranja po kojima većina građana neće osjetiti poskupljenje električne energije, kao i model instaliranja solarnih elektrana na području Distrikta isključivo za potrebe ove lokalne zajednice.
Na 11. vanrednoj sjednici usvojena je odluka o visini stope poreza na nekretnine u Brčko distriktu za 2023. godinu od 0,05 posto, kao i Zakon o izvršenju budžeta Brčko distrikta za 2023. godinu.

 

 

Izvor: Hit TV

Izdvojeno