bdf.brcko@gmail.com

Trasa auto-puta kroz Brčko distrikt na javnom uvidu

Odjel za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Vlade Brčko distrikta izložio je na javni uvid Izmjene prostornog plana Brčko distrikta u kojem je između ostalog ucrtana trasa budućega auto-puta koji bi trebao proći kroz Distrikt.

Iz ovog Odjela su pozvali građane Brčko distrikta da se što aktivnije uključe u ovaj proces, prije svega uvidom u predloženu trasu auto-puta kako bi do 19. decembra dostavili svoje prijedloge, komentare i sugestije.

“Ta ista trasa ima veliki zaštitni pojas i to građane zbunjuju zato što smatraju da ukoliko je ucrtan zaštitni pojas da se sva ta zemlja treba da ekspropriše za izgradnju auto-puta. Međutim to nije tako, zaštitni pojasevi su dati  orijentaciono i ta ista trasa se radi u tom zaštitnom pojasu u zavisnosti od faktičkog stanja na terenu kada se bude radio Idejni projekat”, istakla je Ivana Blagojević stručni savjetnik za prostorno plansku dokumentaciju u ovom odjeljenju.

Sve upućene primjedbe od strane građana, pravnih lica i institucija će biti razmotrene prije izrade Idejnog i Glavnog projekta kojima će se detaljnije precizirati sama trasa i zaštitni pojas auto-puta.

“Nakon što se budu uradili Idejni i Glavni projekat trase, uradit će se plan parcelacije koji je jako bitan i koji će da prolazi potpuno istu porceduru kao i ovi planovi koji su trenutno na javnom uvidu ali će ih usvajati Vlada Brčko distrikta. Tek nakon usvajanja plana parcelacije će se raditi eksproprijacija zemljišta i tek tada ćemo znati koje zemljište će se eksproprisati za izgradnju te trase”, dodala je Blagojević.

Ivana Blagojević, stručni savjetnik za prostorno-plansku dokumentaciju u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Vlade Brčko distrikta

Izmjene prostornog plana koje sadrže i predloženu trasu auto-puta su do 19. decembra izložene u holu Doma kulture u Brčkom i po mjesnim zajednicama u Distriktu a Javna rasprava tim povodom treba biti održana 7. decembra.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno