bdf.brcko@gmail.com

Osmorka i HDZ usaglasili programske ciljeve za formiranje vlasti

Nakon sastanka na kojem je osam političkih stranaka ponudilo njihov usaglašeni dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH održan je danas u centrali SDP-a u Sarajevu. Nakon njega je rečeno da je većina toga dogovorena, poput programskih ciljeva te da su ostali samo neki tehnički detalji da se dorade.

Borjana Krišto koja je predvodila HDZ BiH na današnjim pregovorima kazala je da su danas pokušali usaglasiti načela i principe za uspostavu i funkcionisanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

“Za mandatni period 2022-2026. na principima i načelima u skladu s Ustavnim nadležnostima u zavisnosti o kakvim se nivoima vlasti radi. Te principe i načela mi smo usaglašavali na način prethodnog sastanka na kojem su sjedili predsjednici političkih stranaka, koalicija i dogovorili osnove za funkcionisanje vlasti, a to su evropske i NATO integracije, politička i pravna stabilnost i socio-ekonomske reforme. Još jednom želim reći da sam zadovoljna današnjim radom sastanka i konstruktivnošću da smo dobar dio toga usaglasili. Nešto je ostalo na nekakvim tehničkim nivoima i detaljima naziva itd. i to ćemo kada dobijemo ovo danas što smo zapravo korigovali i pokušati između nas dogovoriti i ja se nadam da ćemo time znati gdje smo i šta smo što se tiče programskih načela”, istakla je Krišto.

Nerin Dizdar koji je predvodio SDP na današnjim pregovorima rekao je da danas nije bilo govora o Demokratskoj fronti već da su danas samo usaglasili tekst na gore navedenim principima i načelima.

Upitan je za Demokratsku frontu budući da se danas pojavila informacija u javnosti da je uslov koalicije da nema DF-a u tom dogovoru.

 

Izvor: SB

Izdvojeno