bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježen Dan logoraša

U nastavku programa obilježavanja “30 godina od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom” danas je u organizaciji brčanskih Udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s Udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša, obilježen Dan logoraša.

Cenatralna manifestacija, na kojoj je položeno cvijeće i na kojoj su se obratili  predstavnici  Udruženja logoraša održana je u  krugu Javnog preduzeća “Luka Brčko”.

Predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta Amir Didić rekao je „da je u logoru „Luka“ ubijeno između 150 i 180 ljudi i da se tačan broj žrtava ne zna ali da su mnogi, pred međunarodnim i domaćim sudovima,  osuđeni za ove zločine.“

„Danas obilježavamo 30 godina od osnivanja logora „Luka“. Za nas je ovaj dan tužan i još tužniji što civilne žrtve rata nisu do sada ostvarili nikakva prava. Nemamo nikakve prinadležnosti, do sada su samo 32 logoraša iz svih naroda u distriktu po osnovu invalidnine ostavrili neka prava,“ rekao je Didić.

On je zatražio podršku od aktuelnih vlasti za bolje rješavanje statusa ove kategorije stanovništva.

Penzioner Muhamed Murselović jedan od preživjelih logoraša „pita se i posle 30 godina da li je moguće da se stvaranje logora uopšte dešava“.

„Sjećanja su teška i nije jednostavno pričati o tome. Nažalost, dešavaju se takve stvari i na drugim područjima. Onaj ko je preživio logor nije mu svejedno da dođe ovde i da mu se misli vraćaju. Bože, može li ovo ikada u svijetu prestati i da se nikada nikome nedogodi kao u prethodnom ratu,“ ističe Murselović.

On je potvrdio da su logoraši u BiH u jako lošem položaju i da nepostoji zakonska regulativa koja bi mogla regulisati status ove kategorije stanovništva.

Pored predstavnika Udruženja logoraša Brčko distrikta u čijoj je organizaciji obilježen današnji datum, cvijeće pored hangara u JP „Luka Brčko“ položili su predavnici izvršne vlasti i predstavnici bošnjačkih političkih partija u Brčko distriktu.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno