bdf.brcko@gmail.com

Ovo ima samo u Distriktu: Javni poziv za izbjegla i raseljena lica koja se žele da žive u Brčkom

Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja od ponedjeljka, 28. marta 2022. godine, raspisuje Javni poziv za izbjegla i raseljena lica koja se žele integrisati u lokalnu zajednicu koji će biti otvoren 15 dana, tačnije do 12. aprila 2022. godine.

Kako je kazala šefica ovog odjeljenja Ljubica Ilić, u budžetu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za ove namjene osigurana su sredstva u visini od 117.550,00 KM, pri čemu će se isplata novčanih sredstava vršiti do maksimalnog iznosa od 27.000,00 KM, a što će se odrediti po osnovu stanja objekta na terenu kao i broja članova jednog domaćinstva.

„Što se tiče općih uslova koji eventualni korisnici pomoći trebaju da ispune su da izbjegla lica imaju ili su imala status izbjeglog ili raseljenog lica, potom da imaju imovinu koja se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine, dakle, da su imali prijeratno prebivalište izvan područja Distrikta, i da je ta imovina u ratu oštećena ili uništena te da za istu nisu korisnici pomoći u vidu nekakvih donacija“, kazala je Ilić.

Ona je dodala da se ova pomoć odnosi na lica koja se žele stambeno zbrinuti, koja su imala ili trenutno imaju status izbjeglog ili raseljenog lica, imaju prijeratno prebivalište izvan Brčko distrikta BiH i odlučili su se trajno nastaniti na području Distrikta.

Sve prijave za javni poziv moći će se dostaviti u zatvorenoj koverti, na šalter za protokol Vlade Distrikta.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno