bdf.brcko@gmail.com

Posjeta brčanskog Preporoda Republici Turskoj

Na inicijativu brčanskog Preporoda i uz podršku Direkcije Preporoda Bosne i Hercegovine od 1. do 5.marta 2022. godine realizirana je posjeta Republici Turskoj u okviru koje je u gradovima Istanbul, Bursa i Samsun upriličena izvedba našeg cjelovečenjeg umjetničkog programa. Program predstavljanja organiziran je povodom 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hecegovine, a uz podršku Amabasade Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i gradova domaćina- Istanbula (općina Fatih), Burse i Samsuna.

 

U svim gradovima su se prigodnim riječima obratili predsjednik Preporoda Bosne i Hercegovine prof. dr. Sanjin Kodrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj NJ.E. Adis Alagić i gradonačelnici gradova domaćina.
U umjetničkom dijelu programa učestvovali su: Mješoviti hor i Ansmabl pjesama i igara BZK Preporod Brčko, te umjetnice Vesna Hadžić i Enida Mulamujić (solo), mr. Jasmina Kasumović (violina), Darija Kadrić (klavir) i glumica Medina Zahirović, ukupno 46 članova. Kompletan program, sačinjen od muzičkih kompozicija i poetskih tekstova, preveden je na turski jezik i emitovan video projekcijom tokom izvedbe programa, što je omogućilo brojnoj publici koja ne poznaje bosanski jezik da program prati sa razumijevanjem.
Projekcija tekstova obogaćena je videokadrovima na kojima su predstavljene prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. Osim videoprojekcije, štampani su i prateći materijali na bosanskom i turskom jeziku. Za pomoć u prevođenju tekstova zahvaljujemo se Azri Livadić, profesorici turskog jezika i književnosti iz Brčkog, i Institutu Junus Emre iz Sarajeva. Pripremu video materijala i kataloga uradile su članice Mješovitog hora dizajnerice Enida Mulamujić i Ena Gluhaković.

Program predstavljanja izveden je u reprezentativnim koncertnim dvoranama uz veliko zanimanje i prisustvo prijatelja iz Turske te Bosanaca i Hercegovaca koji žive, rade i studiraju u Republici Turskoj. Posebnu čast i dimenziju realizaciji programa učinilo je prisustvo Ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj NJ.E. Adisa Alagića i gradonačelnika općina Fatih (Istanbul) gospodina Ergüna Turana, gradonačelnika Burse Alinura Aktaşa i gradonačelnika Samsuna gospodina Mustafe Demira. U čast gostima gradonačelnici ovih gradova priredili su svečani ručak, izrazili zahvalnost za posjetu i uručili svim gostima prigodne poklone. Svečanom ručku u Samsunu prisustvovala je i Çiğdem Karaaslan, državna poslanica AK partije iz Samsuna. Domaćin na svečanom ručku za sve goste u Bursi bio je ugledni šejh Mustafa Özbağ. U svim gradovima organizirane su i posjete muzejima i kulturnohistorijskim spomenicima.

 

Teško je i skoro nemoguće u kratkoj informaciji opisati sve doživljeno, posebno doček i gostoprimstvo koje će svi učesnici dugo pamtiti. Ekonomski napredak koji je Republika Turska napravila u zadnjih trideset godina je zadivljujući, ali poseban dojam i impresije ostavlja odnos prema kulturi, umjetnosti i tradiciji koji se može prepoznati u svjetski uređenim muzejima i galerijama, ali i na ulicama, trgovinama svuda!

 

Tokom dvodnevnog boravka u Samsunu od nas se nisu odvajali domaćini Hilal Kebikec i Eyüp Elmas. Ljubaznost i strpljivost kakvu ćemo dugo pamtiti. Po povratku u Brčko saznali smo da je gospodin Eyüp Elmas direktor Centra za kulturu u milionskom gradu Samsunu. Dogovorene su uzvratne posjete i gostovanja, uspostavljena nova prijateljstva.

 

Hvala svim članicama i članovima Preporoda na uloženom trudu i dostojnom predstavljanju Brčkog i Bosne i Hercegovine. Posebne riječi zahvalnosti dugujemo Ambasadoru Alagiću, uposlenicama Ambasade, te domaćinima Šejmi Šukrić Kirbaş (Istanbul), Semiru Garibu (Bursa) i prof. Ismailu Hodžiću (Samsun).Također izražavamo zahvalnost svima koji su finansijskim sredstvima pomogli putovanje u Republiku Tursku, a to su:
Gradonačelnik Brčko distrikta gosp. Esed Kadrić,
naši dragi i stalni donatori
Fadil Dizdarević (Norveška)
Jasminka i Isak Gaši (USA)
Senada i Džemal Suljević (Austrija)
Mirza Kurtalić (USA)
Muamer Spahić (Izdavačka kuća „Vrijeme“ Zenica)
Mirsad Čelić (USA)
Faruk Begić (UK)
Semir Omerović (Austrija)
Halid Ćatović (Slovačka)
Doo Neea Home Brčko distrikt BiH
Musić Amila i Edhem Rečica (Austrija)
Doo „Voćar“ Gornji Rahić
Sanela i Sani Tulić (Austrija)
Doo Pronto Brčko distrikt BiH
Vedad Omerhafizović (Njemačka)
Ferid (Zito) Avdić (Brčko distrikt BiH)

Izdvojeno