bdf.brcko@gmail.com

Program obilježavanja 22 godine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Program obilježavanja 22. godišnjice osnivanja i uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je najavio gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, čime se nastavlja tradicionalno obilježavanje ovog važnog datuma, s organizovanjem različitih turističkih, kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija i svečane akademije kao centralnim događajem  programa.

Kako je najavio Kadrić, program će trajati od 4. do 25. marta, a očekuje se dolazak visokih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine, iz političkog i javnog života, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija, kao i posjeta ljudi iz okruženja koji će moći uživati u bogatim tradicionalnim i gastronomskim ponudama Distrikta.

„Posebno želim akcentirati da će u programu obilježavanja Dana Distrikta biti upriličeno preuzimanje najstarijeg, do sada pronađenog, pisanog dokumenta u kojem se spominje Brčko. Riječ je o povelji koja se čuva u Državnom arhivu Mađarske, u Budimpešti, a koja datira iz 1422. godine. Dakle, navršilo se 600 godina od nastanka tog dokumenta, čiju će nam kopiju uručiti direktor Arhiva Vojvodine, s kojim je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine potpisao Sporazum o saradnji krajem prošle godine“, naglasio je Kadrić.

On je podsjetio da je prvi put organizovan literarni konkurs za učenike brčanskih osnovnih i srednjih škola na temu „Dvadeset dvije su mi godine“ te je najavio koncert 7. marta, na kojem će ove godine nastupati regionalna pjevačica Severina.

 

Kompletan program obilježavanja 22. godišnjice Brčko distrikta Bosne i Hercegovine može se pogledati na web stranici: 2022-02-19-vlada_bd_22god_manifestacije-Ba.pdf (bdcentral.net)

 

Izdvojeno