bdf.brcko@gmail.com

Ambasadori Nizozemske i Španije u BiH posjetili Brčko Distrikt

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i glavnim koordinatorom Željkom Antićem, upriličio posjetu ambasadora Nizozemske u Bosni i Hercegovini gospodina Jana Waltmansa i ambasadorice Španije u Bosni i Hercegovini gospođe Terese Lizaranzu.

Na sastanku se govorilo o trenutnoj situaciji u Brčko distriktu, s obzirom da među pojedinim dijelom građana postoji strah prouzrokovan čestim medijskim spominjanjem Brčko distrikta u kontekstu potencijalnog mjesta sukoba, te su predstavnici Vlade upoznali ambasadore sa činjenicom da nije bilo problema takve prirode od osnivanja Distrikta, koji funkcioniše kao multietnička sredina i da je Vlada posvećena smirivanju ovog problema.

Ambasador Waltmans zahvalio se na prijemu kazavši da Brčko svojim posebnim statusom zaslužuje posebnu pažnju, te da je ohrabrujuće vidjeti brojne aktivnosti koje Brčko preduzima na stvaranju novih radnih mjesta, čime se stvara pozitivno poslovno okruženje. Kako je kazao Waltmans, ohrabrujuće je vidjeti da političari i državni službenici, iz sva tri konstitutivna naroda, sarađuju i vode dijalog o raznim pitanjima, čak i o stvarima u kojima se ne slažu, te uspijevaju da implementiraju zakonodavstvo i aktivnost u korist građana.

“Važno je da se fokusiramo na ono što spaja ljude, a ne na ono što ih dijeli“, kazao je ambasador.

Ambasadorica Lizaranzu kazala je da su današnjim sastankom dobili direktan uvid u ono što se dešava u Distriktu i da je ohrabrujuće vidjeti rad institucija za dobrobit građana te svjedočiti trendu koji postoji u posljednih nekoliko godina a tiču se donošenja pozitivnih legislativa za napredak Brčko distrikta, jer je to osnov za investicije, projekte, ulaganja i aktivnosti.

„Drago mi je da sam čula prepoznatljive riječi poput dijalog i konsenzus. Razgovarali smo o položaju omladine u Brčko distriktu, sa mogućnostima da im se pruži jedna svijetla budućnost i određene prilike koje mogu iskoristiti, te koliko je zapravo važno da se među mladima promoviše ovaj duh saradnje i zajedništva“, istakla je ambasadorica.

 

Izdvojeno