bdf.brcko@gmail.com

Neopravdano visoki iznosi za plaće nabujale administracije u prijedlogu budžeta za 2022.g.

-Priopćenje za javnost-

 

Povjerenstvo za gospodarstvo HDZ-a 1990 Brčko distrikta BiH razmatralo je Prijedlog proračuna Brčko distrikta BiH za 2022. godinu koji za ovu godinu iznosi oko 240 miljuna KM.

Evidentno je da je ovaj prijedlog preslika odnosno obrazac proračuna koji smo gledali i  ranijih godina te da ne nudi nužan zaokret u radu Vlade Brčko distrikta BiH.

Neopravdano visoki iznosi za plaće nabujale administracije (oko 90 mil. KM) , tekuće dotacije (oko 80 mil.KM), materijalni troškovi i ugovorene usluge (skoro 37 mil. KM) predstavljaju ogroman teret za funkcioniranje i napredak Brčko distrikta BiH.

S druge strane, manje od 3,5% od ukupnog Prijedloga proračuna odnosi se na izdvajanja za kapitalni propračun (8,3 mil. KM) odnosno za izgradnju insfrastrukture i javnih objekata,

U vremenu koje nam slijedi  za očekivati je veliku i globalnu ekonomsku krizu i gospodarski pad  koji će posebno pogoditi nerazvijene zemlje kakva je BiH.

Proračun Brčko distrikta BiH, nove investicije, javni radovi, nova radna mjesta u realnom sektoru, povećanje proizvodnje i konkretne mjere poticaja gospodarstvu moraju biti odgovor Vlade Brčko distrikta BiH za teško vrijeme koje slijedi.

Jedan od projekata koji je morao naći svoje mjesto u Proračunu Brčko distrikta BiH za 2022. godinu je izgradnja nove zatvorene gradske tržnice sa svim suvremenim sadržajima i javnom podzemnom garažom na postojećoj lokaciji.

Očita je da su lokalni kapaciteti slabi i nedovoljni te je potreba jačeg angažiranja Supervizora za Brčko distrikt BiH i njegove administracije kako bi Brčko distrikt BiH ponovno bio bolji dio BiH i osigurao svoju pravnu sigurnost i ekonomski prosperitet.

Jednako tako, mi u HDZ 1990 spremni smo svojim prijedlozima i radom dati doprinos jačanju Brčko distrikta BiH  u svakom pogledu.

 

Dne, 12.studenog 2021. godine    

                                   Organizacija HDZ 1990 Brčko distrikta BiH

Izdvojeno