bdf.brcko@gmail.com

KO TO KAŽE, KO TO LAŽE: IZVINI CARE, AL DRAGE SU NAM PARE

Prije nekoliko dana mogli smo javno, uživo putem radio i tv talasa, čuti kako se kroz plate kadija dijele narodne pare.

Dakle princip je sljedeći, nazovete tamo narodnu vlast, evetualno pošaljete neki papirić, ceduljče, sa svojim željama.

Onda tamo neko od narodne vlasti primi to ceduljče, ili eventualno telefonski poziv, i vaše želje idu u proceduru.

Normalno, u samom startu morate biti potrebni narodnoj vlasti da bi vas čuli, u suprotnom od želje nema ništa, pa čak niti ako je skromna.

E sad se postavlja pitanje: Kako biti potreban narodnoj vlasti??

Evo na primjer narodnoj vlasti su pred izbore potrebni birači – glasači (povećate plate državnim službenicima pred izbore da bi glasali za vas) i eto vrlo jednostavnog  načina da kupite naklonost tuđim – narodnim parama.

Onda u toku vladanja su vam potrebne kadije (da vas ne proganjaju i ne hapse dok hapate narodne pare), pa im opet povećate plate, koje su i onako „skromne“ za naše životne uslove.

U iščekivanju pismenog ili usmenog izvinjenja našem caru, koji se našao uvrijeđen što opet traže pare, na sljedećoj sjednici narodne vlasti ćemo svjedočiti povećanju plata kadijama, ili onim do kadija. Vidite, kadije su skontale kako biti potreban.
Naravoučenije : Trebate biti potrebni vlasti.

U međuvremenu ćemo od kvazi novinara, koji plivaju duboko u debelom crijevu narodne vlasti prijeteći da izazovu stomačne tegobe,  slušati poeme o uspjesima vlasti dok opoziciju kite opisima „mlakonje“ i „oni što pričaju tek da se nešto kaže“, mada možda bolje nisu niti zaslužili.

Znate kad vam narodna vlast dovede tamo nekog iz obdaništa, pa mu povjeri odgovornu funkciju, šta drugo očekivati do ZABAVIŠTE U KUĆI, a oni šute.

Kad vam narodna vlast dovede penzionera, u najmanju ruku sumnjive prošlosti, da se bori protiv korpucije, šta drugo očekivati do SPLETKE U KUĆI, a oni šute.

I treba da šute, mogli bi doći kome „potrebitom“ na hater.

 

„Nepošteni građanin“

Izdvojeno