bdf.brcko@gmail.com

Mještani rekli jasno NE spalionici medicinskog otpada u Mrtvici koja graniči sa Brčko Distriktom

Prije nekoliko dana održan je i protest u ovom mjestu sa jasnom porukom: “Stop spalionici” u mjestu Mrtvica koje pripada opštini Lopare.

Mještani se boje za zdravlje ljudi i životinja, a ističu da bi izgradnja spalionice medicinskog otpada dovela do zagađenja vazduha, zemljišta, voda, stvaranja buke i uništavanja puteva koju su i sada u lošem stanju, poručuju zabrinuti mještani Mrtvice i okolnih sela.

Neđo Todić, organizator protesta rekao je da se boje za zdralje i živote. Dodao je da stvar nije politička, nego stvar zdravlja ljudi.

“Tu su odmah pored sela koja su poznata po proizvodnji šljive koja ide u izvoz za Rusiju. Takođe su u blizini i Čelićka polja, kraj koji je poznat po jagodi, da li iko normalan može staviti takvo postrojenje na ovakvo područje”, kaže Todić.

Mještani su i potpisali peticiju koju su poslali u Banjaluku, a peticiju je potpisalo 1700 osoba i 2000 online potpisa.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su da ovo Ministarstvo nije donijelo bilo kakvu odluku niti izdalo bilo kakvu dozvolu za izgradnju spalionice animalnog otpada u ovom naselju!

“U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, a na zahtjev  privrednog društva Zani d.o.o. Lukavac, pokrenut je postupak za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za spalionicu animalnog otpada u mjestu Mrtvica, opština Lopare. Procjena uticaja na životnu sredinu je postupak u kojem se vrši identifikacija, opis i odgovarajuća procjena direktnih i indirektnih uticaja projekta na životnu sredinu i zdravlje ljudi, odnosno prihvatljivost uticaja postrojenja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kako bi se negativni uticaji izgradnje i rada postrojenja sveli na najmanju moguću mjeru, te postigao visok nivo zašite životne sredine u cjelini, uključujući i zdravlje ljudi”, kažu iz ovog Ministarstva.

Dodaju da je u skladu sa zakonom definisanom procedurom procjene uticaja na životnu sredinu, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju proslijedilo dostavljenu dokumentaciju institucijama koje su nadležne za pojedine elemente životne sredine, i to: Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kao i opštini Lopare, na čijoj teritoriji je planirano predmetno postrojenje.

Istovremeno, zahtjev sa dokumentacijom postavljen je na internet stranicu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kako bi zainteresovana javnost imala mogućnost uvida u podneseni zahtjev, s ciljem  dostavljanja mišljenja i primjedbi, i  tako uzela učešće u postupku procjene uticaja na životnu sredinu.

“Postupak prethodne  procjene uticaja izgradnje spalionice animalnog otpada trenutno se nalazi u fazi javnog uvida i pribavljanja mišljenja navedenih nadležnih organa i javnosti,  i još jednom ističemo – odluka o zahtjevu još nije donesena. Prilikom odlučivanja o predmetnom zahtjevu, Ministarstvo će uzeti u obzir i razmotriti sva dostavljena mišljenja navedenih institucija, kao i primjedbe i mišljenja zainteresovane javnosti”, ističu.

Dodaju da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju cijeni svaku investiciju na području Republike Srpske koja će značiti otvaranje novih radnih mjesta, ali uz uslov da nema negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

“Takođe, Ministarstvo pozdravlja zainteresovanost građana Mrtvice i okolnih naselja u opštini Lopare za zaštitu svoje životne sredine i zdravlja, i pozivamo ih da u prostorijama opštine Lopare ili na Internet stranici Ministarstva izvrše javni uvid u zahtjev i dostavljenu dokumentaciju za izgradnju spalionice animalnog otpada i da nam dostave svoje primjedbe i sugestije, kako bismo, uz procjene stručne javnosti, donijeli odluku koja je u najboljem interesu građana”, poručuju iz resornog Ministarstva.

Iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke u komentarima koje su dostavili Vladi RS kažu da su najbliži stambeni objekti na 1.5 km.

“Većina čestica oslobođenih iz dimnjaka spalionica se taloži unutar 10km od izvora, iako se vrlo fine čestice mogu transportovati i na mnogo veće udaljenosti. Tako se npr. živa može prenijeti i na mnogo veće udaljenosti prije nego što se istaloži. Planirani projekat predstavlja opasnost za stanovnike mjesta Mrtvica, ali i opštine Lopare i susjednih opština, jer i savremene spalionice emituju teške metale kao što su olovo, živa. kadmij… Medicinska istraživanja su potvrdila direktnu vezu između pojave pojedinih oblika karcinoma (pluća, želuca, debelog crijeva) i prostorne udaljenosti od spalionice otpada”, između ostalih stojih u komentarima.

Podsjetimo da je u selu Mrtvica koje pripada opštini Lopare, a graniči sa Brčko distriktom, planirana izgradnja spalionice medicinskog i životinjskog otpada, koju je pokrenula firma “ZANNI” d.o.o. Lukavac.

 

 

Izvor: buka.com

Izdvojeno