bdf.brcko@gmail.com

SDS odgovorio brčanskom NiP-u: Galama ne poništava činjenice

Reakcija na Saopštenje političke organizacije Narod i pravda Brčko distrikta BiH:

Čudno je da tužilaštva, policija i Institut za traženje nestalih lica , ne mogu utvrditi identitet posmrtnih ostataka 18 NN lica, sahranjenih na muslimanskom groblju u Ivicima uz muslimanski vjerski obred, a može neka politička stranka.

Ona im je, u stvari odredila nacionalnost i vjeroispovjest, što nikom u svijetu , do sada, nije pošlo za rukom.

Nikakva galama neće poništiti činjenicu da su 3. jula 2021. godine na muslimanskom groblju u Ivicima, uz muslimanski vjerski obred, po muslimanskom običaju sahranjeni posmrtni ostaci 18 lica čiji se identitet ne zna, pa prema tome ni vjeroispovjest ni nacionalnost.

To je povreda slobode vjeroispovjesti, jednog od osnovnih ljudskih prava.
Oni koji su ovakvu sahranu dozvolili i obavili moraju odgovarati jer su povrijedili osjećanja ogromnog broja ljudi koji tragaju za svojim nestalim srodnicima, a sev to radi fabrikovanja podataka o broju žrtava samo jednog naroda. SDS će istrajati na utvrđivanju njihove odgovornosti.

U tu svrhu služi i bestidna laž da o ulozi SDS-a u „ devedesetim“ govore presude Međunarodnog suda u Hagu. Nikada nikakav sud nije donio nikakvu presudu SDS-u, i neka bude jasno onima koji bi da unitarizuju BiH na lažima o kolektivnoj žrtvi i kolektivnoj krivici: takve Bosne i Hercegovine neće biti!

Brčko, 09. 07. 2021. godine
INFORMATIVNA SLUŽBA

 

Veza:

Narod i Pravda: Sramotno političko manipuliranje SDS-a koje nema poštovanja prema žrtvama

Izdvojeno