bdf.brcko@gmail.com

Narod i Pravda: Sramotno političko manipuliranje SDS-a koje nema poštovanja prema žrtvama

Povodom saopštenja za javnost SDS-a Brčko u kojem traže procesuiranje odgovornih koji su NN licima dodijelili islamsku vjeroispovijest, politička organizacija Narod i Pravda Brčko distrikta BiH obraća se javnosti.

Sramotno političko ponašanje koje nema granica, potvrđuje i vaše saopštenje u kojem ste pokazali da nemate poštovanja prema žrtvama nad kojima je počinjen zločin.

Posmrtni ostaci 18 NN lica koji su ukopani na mezaristanu „Ivici“ su u najvećem broju ekshumirani iz sekundarnih masovnih grobnica u Goricama, određen broj iz mezarja u Brezovom Polju, brčanskom naselju Meraje i drugim lokacijama u Brčkom na kojima su već prethodno pronalažene civilne žrtve rata bošnjačke nacionalnosti.

Na ovaj način vratili ste nas u devedesete godine prošlog vijeka u kojima se jasno zna uloga SDS-a i njenih lidera na području Bosne i Hercegovine i Brčkog, o čemu govore i presude Međunarodnog suda u Haagu.

S druge strane, dobro je da ste reagovali jer vas na ovaj način možemo kulturno zamoliti da nam pomognete u otkrivanju ostalih žrtava rata koje tražimo, kao i počinioce, kako ne bi falsifikovali historiju tužnih devedesetih godina. Samo na taj način možemo  krenuti snažnim koracima ka suživotu, toleranciji i poštivanju jedni drugih, te osigurati bolju budućnost svih nas.

 

Veza:

SDS zahtjeva od Tužilaštva i Policije da se utvrde i procesuiraju oni koji su odlučili da se neidentifikovana lica ukopaju po islamskim propisima

 

Izdvojeno